Home

Nieuws 8711 x bekeken 52 reacties

Rutte: nog strengere regels helpen niet

Den Haag - De landbouw is er niet bij gebaat als de regels op gebied van milieu en dierenwelzijn verder worden aangescherpt. Dat zegt ministerpresident Mark Rutte.

Uitgedaagd door Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren zei de premier donderdag tijdens de algemene politieke beschouwingen dat het succes van de sector niet gebaat is bij de verdere aanscherping van de regels. Volgens Rutte zijn de regels voor dierenwelzijn en milieu in Nederland streng, maar goed.

"Ik vind het bewonderenswaardig dat de Nederlandse agrarische sector er, ondanks de strenge wetgeving, die echt pittig is, in slaagt echt toonaangevend te zijn in deze wereld."

De minister-president zegt dat hij heel veel op het platteland komt en de sector goed kent.

Fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren vond dat Rutte een halt moest toeroepen aan de bouw van wat zij megastallen noemt. "We moeten ophouden met het mensonterend stapelen van varkens", aldus Thieme, die  aanvoerde dat bewoners van het platteland het langzamerhand verstikkend vinden om daar te leven, vanwege de stank en het fijnstof.

.

Laatste reacties

 • BW

  Juist Mark. Wij zijn de beste van Europa ( en misschien wel van de wereld). Op gebied van dierwelzijn en milieu. Dus behandel ons dan ook zo. En Marianne, als jij iemand weet die het beter kan hoor ik dat graag!

 • joopi

  lezen jullie bij boederij die zinnen wel na of heeft mevrouw thieme het echt zo krom gezegd :

  'We moeten ophouden met het mensonterend stapelen van varkens'

  Want wat daar precies mensonterend aan is ontgaat mij namelijke volledig.

  Mensen die geen goede zorg krijgen in een verpleegtehuis dan kan ik me iets voorstellen met mensonterend

 • Jan.braakman1

  @ joopi Mevrouw Thieme heeft het letterlijk zo gezegd.

 • John*

  Marianne weet niet meer waar ze moet beginnen en heeft nu zelf ook wel door ze niet verder kan borduren op leugens daarom valt ze in herhaling!

 • verstappen.joep

  Ik hoop dat Thieme nooit een ambulance nodig heeft. Zo ja, dan moet ze de dierenambulance bellen; die is er eerder!
  Over mensonterend gesproken. Dit is weer zo'n vrouwtje dat denkt over de rug van de dieren stemmen(is een goed salaris) kan krijgen.
  Om te ko........

 • wienbemelmans

  Thieme moet eens laten zien hoe ze varkens stapelt dat zou mooi zijn,ze heeft te veel in bejaarde huisen rond gekeken, de varkens in de stal zitten echt op een vierkante meter.en zijn zeer tevreden ze groeien goed.800 tot 1000 gr per dag Thieme ga maar weer naar het mensonerend gebiet de Oostvaarendplassen
  daar hoor ik je nooit over dat speeltje van jullie vind elke boer verschrikkelijk.

 • anton1937

  Het verzwaren of aanscherpen van regels m b t welzijn en milieu voor de veehouderij zijn in Nederland waanzinnig en onnodig. Minstens 75 procent van die regels moeten van tafel,ze leiden tot niets, maken de samenleving alleen bureaucratischer en leiden tot armoede en onbegrip.

 • veldzicht

  Vanmiddag zag ik Thieme even met de alg.pol.beschouwingen,
  het is gewoon lachwekkend wat ze er allemaal weer bij sleept om de
  landbouw te beschadigen,de hele afgekloven riedel kwam weer voorbij,
  megastallen,stank,,verspilling, fijnstof,bioindustrie etc,etc.
  als je dat allemaal moet geloven is er geen mens meer die normaal kan ademen op het platteland en hadden de bossen en hei al vele keren dood geweest,gelukkig ging Mark Rutte niet mee met die onzin en ging er bekwaam tegen in.

 • porky 1

  thieme weet je wat mensonterend is bejaarden in hun eigen ontlasting laten zitten de hele dag en een keer in de week ze douchen onze dieren en dan maakt het niet uit in een grote of een kleine stal hebben het nog beter

 • Bloemestein

  Wellicht moeten we eens een soort anti-...partij in het leven gaan roepen,die dit soort krankzinnige uitspraken serieus tegen het licht gaat houden.Mevr. Thieme c.s. hameren steeds maar op niet bestaande, zelf verzonnen feitelijkheden, daar moet toch simpel doorheen te prikken zijn.

 • toin

  En 1 zetel is genoeg om onbeperkt spreektijd te krijgen

 • aarthamstra1

  Bloemestein daar hebben we onze LTO?ZLTO? voor in het leven geroepen

 • koestal

  Thieme ga eens helpen in bejaarden- of verpleeghuizen en ga eens een ommetje maken met die mensen met dit mooie weer,anders komen die ook bijna niet meer buiten door al die bezuinigingen,dan doe je tenminste iets nuttigs

 • koestal

  De regelfabriek heet Nederland

 • koestal

  Bel 114 red een dier !

 • Ruyter

  O die opmerking over die ambulance...helemaal geweldig!

 • info104

  Thieme heeft het over stapelen van varkens, maar heeft het nooit over het stapelen van mensen (flats) dat zijn in mijn beleving nog eens zielepieten , als daar een verjaardag word gevierd hebben zij nog minder vierkante meters als een varken tot hun beschikking maar daar heeft ze het niet over.

 • Barneveldsei

  in de stad is het verstikkend, al die uitlaatgassen .
  lawaai overlast, buren in flats die elkaar uitschelden.
  geef mij maar tevreden knorrende varkens op het platte land.
  die krijsen niet zo hard als marianne thieme

 • geintreseerde

  thieme meent het echt
  haar varkens gingen vreemd

 • minasblunders1

  'Volgens Rutte zijn de regels voor dierenwelzijn en milieu in Nederland streng, maar goed'

  Wie kletst er nu dommer: Thieme of Rutte?

 • Miriamnu

  Oh wat een felle reacties weer, Gaat het weer om de portemonnee heren?
  Mega stallen, wat een zotheid.
  Vlees is achterhaald en ongezond.
  Helemaal varkensvlees.

  Bovendien hebben dieren gevoel, bewustzijn en recht op een goed en lang leven.
  Er zijn er veel te veel, idioot veel en dat moet stoppen.
  Heb je gelijk minder dierenleed.

  Mensen die in een flat wonen kunnen daar eventueel wat aan doen. Varkens zijn overgeleverd aan de zotheid en op geld beluste vleesindustrie.

  So NOT 2014

  MIRIAMNU EVEN WEL!!

 • veldzicht

  Miriamnu#21Als het om de portemonnee gaat moet je zeker geen boer zijn en al helemaal geen varkens of kippenhouder,maar ach,laat ik verder maar niet reageren, jullie denken nu eenmaal de wijsheid in pacht te hebben,toch nog even over dieren hebben recht op een lang en goed leven,
  in het wild hebben de dieren maar 2 nakomelingen in hun leven nodig om de soort in stand te houden,de rest wordt vroegtijdig opgevreten of overleeft de winter niet,zo bezien hebben boerderij dieren het zo slecht nog niet.

 • niek brabant

  leuk om te zien. beterweters als miriamnu hebben er een hekel aan om op hun gedrag gewezen te worden al zijn de argumenten nog zo goed ze kunnen daar gewoon niet tegen. boeren mogen niet fel reageren zelf natuurlijk wel he. miriamnu is een schoolvoorbeeld, prachtig om te zien.

 • Elevage

  Miriamnu je hebt helemaal gelijk: er zijn er veelte veel, vooral honden en katten waar maar mee raakt gefokt wordt. 16 katten op een flatje, 20 honden in een mini-rijtjes huis en dan nog meer dieren aanslepen vanuit Spanje, Griekenland en Roemenië. Misschien kun je daar eens mee beginnen, want die handel is namelijk nergens aan regels en controle gebonden!

 • Elevage

  'Ik vind het bewonderenswaardig dat de Nederlandse agrarische sector er, ondanks de strenge wetgeving, die echt pittig is, in slaagt echt toonaangevend te zijn in deze wereld.'

  En dat zegt Rutte!! met andere woorden, ondanks alle tegenwerkingen van de overheid zijn wij, de boeren, nog steeds goed!. Dat verdient een pluim en minder BTW, maar geen extra regels!
  En wat betreft PvdD, daar moet een kiesdrempel zijn voordat je wordt opgenomen in de kamer, dat scheelt een hoop blabla

 • wiljo

  Miriamnu. waar is nu meer dierenleed?
  In een varkensstal voorzien van vloerverwarming, klimaatbeheersing, met alle dagen voldoende eten en drinken. En waar iedere dag gecontroleerd wordt om de dieren zo gezond mogelijk te houden.

  Of in de Oostvaardersplassen, waar veel te weinig voedsel is voor alle dieren.
  En paarden een aan langzame dood moeten sterven, omdat ze uithongeren doordat de populatie niet in de hand gehouden is.

 • w v gemert

  Rutte zou wat mij betreft Dijksma terug moeten fluiten met de vier dagen regeling, zij is verantwoordelijk voor de teruggang van het welzijn bij de zeugen, zij zet zeugenhouders met de rug tegen de muur. Heb de laatste jaren teveel goede voornemens langs zien komen maar waaraan geen invulling is gegeven door de VVD. Geen woorden maar daden, eerst zien dan geloven.

 • koestal

  Meer regels betekent meer administratie en meer ambtenaren en een boer die steeds meer op z,n kantoor zit en minder in de stal is

 • Jan van het Zand

  De eerste reactie de BESTE. BW, prima geschreven. Eindelijk trekt Mark Rutte de kar voor de landbouw.
  Dat blinde geraaskal van Marianne en Wakker Dier beloond de beste boer in Europa en misschien wel in de wereld totaal niet. Het goede wat bereikt is in Nederland en nog gaat worden is alleen maar afgestrafd met veel verdergaande maatregelen dan Europees is overeengekomen.
  Successen moet je oogsten en niet kapot maken.
  In Nederland wonen nu eenmaal heel goede boeren en tuinders.
  In Duitsland wonen nu eenmaal mensen die goed machines en autoos kunnen maken.
  Die kwaliteiten van de mensen en de bedrijven moet je benutten en niet vernietigen.
  Duitsland zal de auto-industrie niet kapot maken met regelgeving.
  In Nederland moeten Marianne en Wakker Dier niet de kans krijgen om de boeren en tuinders kapot te maken door regelgeving.

 • japke33

  waar blijft miriamu nu met haar reacties? Uitgepraat?

 • Henk Tennekes

  De landbouw is verantwoordelijk voor teloorgang van biodiversiteit. De boerenlandvogels zijn zo goed als verdwenen omdat ze dankzij de bestrijdingsmiddelen geen insecten meer vinden die onmisbaar zijn als eiwitbron voor kuikens. Er is geen enkele reden voor zelfgenoegzaamheid. We zijn hard op weg naar een dode lente.

 • Mozes

  @Henk Tennekes, weidevogels leven in grasland. In grasland worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.
  Het aantal weidevogels in de Oostvaarderplassen is de afgelopen jaren met 90% gedaald terwijl in deze 'nieuwe wildernis' toch helemaal geen bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.
  Je zult als verklaring voor de achteruitgang van de weidevogels dus wat anders moeten bedenken.

 • mbm

  Henk Tennekes, ik heb ondanks 20 jaar lang agrarisch natuurbeheer de weidevogels zien vertrekken. Oorzaak: vossen en ganzen. Jammer dat ik je geen foto kan sturen, dan laat ik een weiland vol met GANZEN zien. Volgens de deskundigen is er GEEN RUIMTE meer voor de weidevogels! Uiteraard word IK daar als BOER op afgerekend, maar who cares!

 • koestal

  Henk Tennekes ,de natuurorganisaties hebben de laatste jaren er duizenden hectares weidegrond bij gekregen ,ze veranderen de grond ,laten die verwilderen en verruigen ,zodat er andere dieren naar toe trekken,vossen ,buizerds ,kraaien ,enz. en dan maar klagen dat er geen weidevogels meer zijn,ze moeten de hand in eigen boezem steken en niet steeds katten naar de boeren

 • aejp.poels

  papegaai thieme hebben we nu al wel genoeg gehoord. geen aandacht meer aan schenken. er is altijd wel wat aan te merken op de landbouw maar in het buitenland is het echt niet beter. laten we ons nou eens bezig houden met echte problemen

 • ter Keurs

  In alle lagen van de bevolking ( dus ook in de politiek en alle bedenkbare organisaties) zitten mensen met een veel te grote mond. Zij doen uitspraken op grond van niet onderbouwde stellingen. Als ik naar de bank zou gaan met dit soort stellingen voor een financiering wordt ik vierkant uitgelachen en naar huis gestuurd.Thieme wees gewaarschuwt en zeg niet telkens van die irriterende dommigheden. Je moet weten, het zijn nog steeds de boeren die zorgen voor UW veel te GOEDKOPE eten!!!!!

 • joopi

  @jan.braakman1

  Dat is dan toch best wel ontzettend triest dat een volksvertegenwoordiger zulke onnozele dingen zegt.

  Ik ben ook wel blij dat de heren en dames in vak K zo langzamerhand doorkrijgen dat de rek er uit is en dat de regels strak zat zijn.

 • Burgerman9

  Geachte dames en heren boeren, wanneer bent u eindelijk bereid objectief na te denken over zaken als megastallen, bestrijdingsmiddelen, mest etc. Iedereen die deze zaken aan de orde stelt wordt door u onveranderd uitgemaakt voor onnozelaar. De Gezondheidsraad stelt aanwijzingen te hebben over gezondheidsschade voor omwonenden door bestrijdingsmiddelen en start een onderzoek, het RIVM gaat de omwonenden van veehouderijen onderzoeken, iedere kritische noot wordt door u simpelweg afgedaan als onzin. Ga vooral zo door met deze houding, des te eerder zal de politiek u helemaal niet meer serieus nemen.

 • vandenbrandcv1

  geachte burgerman, megastallen hoeven in principe niet, maar in het buitenland gaat het wel gewoon door. en de burgerman koopt het goedkoopste product. dus als de heren boeren niet mee doen, zijn ze over een aantal jaren geen boer meer. dat geld ook voor bestrijdingsmiddelen, en mest. mest wat er in Europa tekort van is . de politiek is zelf al niet serieus, mocht ze dat wel willen zijn, dan kan ze alles Europees aan pakken

 • veldzicht

  Burgerman #38,het gaat er niet om dat boeren niet objectief naar
  megastallen kijken ,dat doen groeperingen als PvdD , WD en milieu groeperingen des te meer, ze lopen maar wat te schreeuwen om
  reden dat Nederland vegetarisch moet worden,wat is er mis met een
  'megastal'15 jaar geleden waren er 15.000 varkens-houders
  nu nog 6.000 met EVENVEEL varkens als toen,die stallen voldoen aan alle strenge eisen voor dierenwelzijn ,amoniak uitstoot,stankhinder
  (luchtwassers) en de mest moet je op verantwoorde manier afzetten .het duurt vaak jaren om vergunning te krijgen om aan die voorwaarden te voldoen,een foutje en je krijgt ,n boete van honderden euro.
  dus Burgerman laten we het a.u.b. niet hebben over objectief kijken.
  zeg dat maar tegen bovengenoemde groeperingen

 • T. Dekker

  Ik sta stomverbaasd! Als ik de tijd en moeite neem om deze reacties te bundelen en uitgangspunten mee te vormen, zou ik een enorme goede basis hebben om de Boerenpartij te vormen die Nederland broodnodig heeft om alle belachelijke voorstellen tegen te gaan van politieke partijen als PvdD. Nergens ter wereld wordt er aangetroffen wat er hier in Nederland gaande is. Boeren die slimme ondernemers geworden zijn, worden in Nederland zo mufgebeukt dat ze behalve wat slappe reacties, met een veel te passieve LTO die ook al niet tot de tweede kamer doordringt, zich overgegeven zien aan de malle wensen van groeperingen die de laatste tijd wel erg de schijn wekt om alle boeren hun ondernemerschap te ontnemen. Hoogtijd voor de Boerenpartij in Nederland! De dwaasheid ten top zonder dat er maar enige logische tegenstand wordt geboden in de tweede kamer! We kunnen wel blokkades opwerpen met trekkers, we kunnen wel gaan demonstreren, maar in Nederland moet je ze direct bij de wortel aanpakken met de Boerenpartij in de tweede kamer! Daar bestrijd je al die onzin met duidelijke, gezonde en klinklare praktijk van boeren die hun kennis en vaardigheden op zo'n manier bundelen dat er een halt wordt toegeroepen aan al die overtollige, onnodige, onrechtvaardige regelgeving. De Boerenpartij, m'n handen jeuken!

 • Zuperboer

  @T.Dekker: Wat let je T. Dekker, vandaag nog oprichten. In Hollandscheveld is vast nog wel een kroegje voor de oprichtingsvergadering af te huren.

 • Martin Oldenhof

  Verstandige woorden van de minister president. Nu alleen nog zorgen dat er geen nieuwe regels bijkomen (liever minder) en dan kan de agrarische sector Nederland weer verder door de crises heen slepen. Dan blijft de Nederlandse agrarische sector een voorbeeld voor de rest van de wereld.

 • veldzicht

  T.Dekker#41,Stem maar op een 'boervriendelijke' partij zo als CDA,VVD of SGP,daar heb je meer aan dan nog een splinter die waarschijnlijk
  de kiesdrempel niet haalt.

 • T. Dekker

  @Zuperboer, bedankt voor je support! @Veldzicht, ik kan u melden dat ik op een van deze partijen stem, maar dat deze partijen het laten afweten als het gaat, lees nu goed, 'de vertaling van de reacties hierboven'. Geen van deze partijen laat zich even scherp en duidelijk uit tegen de onzin die politieke bewegingen steeds maar weer teweegbrengen aan de boeren met strengere regelgeving. Dus de tegenwind om zoiets op gelijke vlak te bestrijden is de Boerenpartij! Minder regels, meer ondernemerschap voor de boeren, de Boerenpartij!

 • veldzicht

  T.Dekker,Als we met z,n allen nu eens zorgen dat er echt goede landbouwspecialisten,mensen met charisma en overtuigingskracht
  met verstand van zaken in de landbouwpartijen komen,volgens mij bereik je daar meer mee.als'jou'boerenpartij de kiesdrempel niet haalt gaat
  een gedeelte van de stemmem naar D66 en PvdD ben je daar blij mee!!

 • info460

  Dekkertje heeft helemaal gelijk! Er zijn geen 'landbouwpartijen' Veldzicht. Da's jammer maar inmiddels een feit. Gewoon één boerenpartij met één zetel is voldoende. Dan wordt de boerenstem gehoord. De agrarische sector is nog altijd goed voor 44% van het handelsoverschot. Nu nog wel. We zijn de grootverdiener voor Nederland. Het wordt tijd voor een boerenpartij. Tweede grootste exporteur ter wereld! Een minister van landbouw hebben we niet meer, een staatssecretaris ook niet meer. Dijksma is van EZ en mag ook landbouw er even bij doen. En dat terwijl 44% van ons handelsoverschot agrarisch is. SCHANDE. Het wordt tijd voor de boerenpartij. Dekker jonge, zet hem op, en pak maar door!!!

 • koestal

  en de boeren maar weer afstraffen met nieuwe regels

 • koestal

  de nieuwe regel is al weer gelanceerd,GPS voor dierentransport,weer werk voor honderden ambtenaren ,er wordt heel wat verzonnen in Den Haag op die ministeries,ze kunnen er wat van ,wat zullen s,avonds toch moe zijn

 • aarthamstra1

  Wat wel helpt is eerlijke controle zoals SOJA OP FURAZOLIDON als het de haven binnen komt bij de multinationals .Dan hoef je ook geen besmette soja hamburgers te verwachten. O sorry hier mag niet over gepraat worden
  Dan toch maar een mans bedrijfjes kapot controleren,

 • T. Dekker

  @Veldzicht U stelt dat we met z'n allen moeten zorgen dat er goede landbouwspecialisten komen, mensen met charisma en overtuigingskracht. Mensen verstand van zaken. U bent dus ook voor het oprichten van de Boerepartij, want dat is nou juist de bedoeling van de Boerenpartij!!

 • Jan van het Zand

  Marianneke toch. Altijd maar de veehouders op de korrel hebben. Het gaat toch zo fout in Nederland. Als het welzijn van de dieren niet is, dan is het de fijnstof en de emissie. Tsjonge jonge, hoe kun je als partner van een akkerbouwer toch zo afgeven op een sector die mede door jouw toedoen het zo moeilijk heeft. Vooral ook omdat er boven Europese maatregelen worden genomen in Nederland.
  En totaal geen kritiek op de dierenliefde bij de burgers. Pap, ik wil graag een muis hebben. Pap, mijn muis is dood. Mag ik een nieuwe. Pap, mijn muis is dood. Tja, een muis leeft geen 2 jaar. Wat een ellende, binnen 2 jaar of soms nog sneller gaat het lieve diertje dood. En dan nog maar te zwijgen over de slangenliefhebbers. Die kweken muizen en ratten voor hun lieve troetel slangetje. Ze worden in de diepvries bewaard, moet worden opgewarmd anders vreet de slang ze niet. Het is echt niet te geloven waar burgers mee bezig zijn.

Laad alle reacties (48)

Of registreer je om te kunnen reageren.