AlgemeenNieuws

Rutte: klimaatoplossingen komen van bedrijven en universiteiten

New York – Het zijn bedrijven en wetenschappers die oplossingen bedenken voor de problemen van vandaag en morgen. De oplossingen komen niet van de overheid. Dat zegt minister-president Mark Rutte, die in New York is in verband met de klimaattop. Hij wordt in New York vergezeld door koningin Maxima, staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken).

In een toespraak aan de vooravond van de top – het zogenoemde Unilever Diner – haalde Rutte onderzoek aan van Wageningen Universiteit naar de erfelijke eigenschappen van koeien. “De erfelijke informatie maakt duidelijk of een koe veel melk kan gaan produceren en of het gezond kan blijven. Op die manier kunnen productieve koeien worden gefokt zonder dat het antibioticagebruik omhoog gaat. Slimme wetenschap, die ervoor zorgt dat meer mensen gevoed worden en die zorgt voor een verbetering van het dierenwelzijn. Dat is duurzame ontwikkeling anno 2014”, aldus Rutte.

Volgens hem is duurzame ontwikkeling niet een politiek onderwerp. “Het zijn bedrijven en universiteiten, niet de overheid, die oplossingen bedenken voor de problemen van vandaag en van de toekomst.”

Rutte en staatssecretaris Dijksma zullen in New York gezamenlijk het startschot geven voor een wereldwijde alliantie voor klimaatslimme landbouw (climate smart agriculture). Nederland zet zich al enkele jaren in om die alliantie van de grond te krijgen. Wageningen Universiteit, de Wereldvoedselorganisatie FAO, de Wereldbank en het ministerie van Economische Zaken hebben in de afgelopen jaren gewerkt aan de ontwikkeling van climate smart agriculture. Doel is de voedselzekerheid te bevorderen door een duurzame verhoging van de voedselproductie en tegelijkertijd de weerbaarheid van de landbouw ten opzichte van klimaatschommelingen te verbeteren en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De alliantie wil overheden, primaire producenten, bedrijven, wetenschappelijke instellingen en burgers betrekken bij het zoeken en vinden van slimme duurzame agrarische technieken. De boer en zijn gezin staan centraal. Vorig staatssecretaris Henk Bleker heeft tijdens de internationale conferentie over landbouw, voedselzekerheid en klimaatverandering in Den Haag in 2010 ook een pleidooi gehouden voor de aanpak.

Internationaal is Nederland samen met Noorwegen, Zuid-Afrika, de Verenigde Staten en Vietnam trekker van de wereldwijde alliantie.

“Zonder slimme oplossingen van Wageningen Universiteit en zonder de private sector zullen we de doelen op gebied van duurzame ontwikkeling niet bereiken”, aldus Rutte.

Beheer
WP Admin