AlgemeenNieuws

Ontslagen directeur eist 2 miljoen van Vion

Boxtel – Voormalig financieel directeur Kenaad Tewarie claimt ruim €2 miljoen van vleesverwerker Vion vanwege onredelijk ontslag. Tewarie werd binnen een half jaar ontslagen bij Vion en volgens een eerste uitspraak van de rechter heeft het er alle schijn van dat hij als ‘oud vuil’ aan de kant is gezet.

Tewarie kwam op 1 september 2013 als financieel directeur in dienst bij het vleesbedrijf, dat met veel problemen kampt. “Een verschil van inzicht over het te voeren beleid”, werd in februari als reden voor het vertrek van de financieel directeur genoemd.

De ex-directeur stapte naar de rechter en claimt ruim €2 miljoen , het bedrag dat hij als salaris en bonus zou krijgen als hij zijn vierjarige arbeidscontract zou uitdienen. Hij legde beslag bij Vion. “Er is een behoorlijk conflict gaande”, aldus advocaat Benno Friedberg van de ontslagen directeur donderdag.

In een uitspraak over het beslag oordeelde de rechter in Den Bosch hard over de rol van VION. “De voorzieningenrechter kan zich niet aan de indruk onttrekken dat het bij Vion heeft ontbroken aan regie toen er werd gezocht naar een nieuwe directie.”

Tewarie moest uitsluitend vertrekken omdat de nieuwe algemeen directeur Michiel Herkemij die in januari kwam, de samenwerking met hem niet zag zitten, concludeert de rechter. Binnen een week zegde Herkemij het vertrouwen in Tewarie op. Er werd 2 ton ontslagvergoeding betaald aan Tewarie terwijl in zijn contract 5 ton was afgesproken. “Vion had zonder dralen het overeengekomen bedrag van €500.000 dienen te betalen”, aldus de rechter.

Vion verloor de rechtszaak over het beslag, omdat verwijten en klachten over de directeur niet werden onderbouwd. Procedures over ontslag gaan verder.

Vion is een van de grootste vleesbedrijven in Europa en is de laatste jaren geplaagd door mislukte overnames, tegenvallende resultaten en vleesschandalen. Het bedrijf is eigendom van landbouworganisatie ZLTO. Eind vorig jaar telde Vion bijna 6.700 werknemers, van wie ongeveer 1.760 in Nederland.

Beheer
WP Admin