Home

Nieuws 789 x bekeken

Omzet biodynamisch product groeit

Driebergen – De omzet van biodynamische voedingsmiddelen met een Demeter-keurmerk is in 2013 met 15 procent gegroeid. Dat blijkt uit de Demeter Monitor 2013 die Stichting Demeter woensdag publiceerde.

De stichting noteerde een omzet van €15 miljoen aan biologisch dynamische producten van hun leden. De leden geven jaarlijks de omzet van hun producten met het Demeter-keurmerk door. Volgens directeur Bert van Ruitenbeek van Stichting Demeter is de groei er nog niet uit. "De markt voor biologisch-dynamische producten trekt aan. Vanuit boeren neemt de interesse ook toe. Onze producten sluiten aan bij wat de consument belangrijk vindt. Ik verwacht dat we bij speciaalzaken nog meer van de markt kunnen pakken."

In 2013 waren 122 Nederlandse boeren en tuinders aangesloten bij de stichting, die in totaal 5.333 hectare bewerkten. Dit is 9,5 procent van het totale oppervlak aan biologische landbouw in Nederland.  Demeter benadrukt echter in de rapportage dat groei niet de voornaamste doelstelling is, maar dat het vooral om relevantie draait. "Ik zie de biologische-dynamische landbouw nog altijd vooral als een voortrekkersbeweging voor de verduurzaming", aldus Van Ruitenbeek. "Je ziet dat de biologisch-dynamische landbouw anderen inspireert, en bepaalde gebruiken worden overgenomen in de andere landbouwsectoren."

Het Demeter-keurmerk is internationaal actief, en vooral groot in Duitsland. Wereldwijd werd er in 2013 voor 153.246 hectare aan producten geteeld die het keurmerk mochten dragen.

Of registreer je om te kunnen reageren.