Home

Nieuws 792 x bekeken

Nieuwe steunmaatregel groente en fruit per lidstaat

Brussel – De Europese Commissie is nog in gesprek over een nieuwe openstelling van crisismaatregelen voor groente en fruit. De Commissie had eerder aangekondigd dat de nieuwe regeling begin deze week openbaar zou worden, maar dat is nog niet gebeurd.

De nieuwe regeling zal gebaseerd worden op de omvang van de export van producten naar Rusland per lidstaat in dezelfde periode vorig jaar. Bronnen in Brussel melden dat de twaalf landen die het zwaarst getroffen worden door de Russische boycot een bedrag per land krijgen. Daarnaast zal er nog een generieke envelop komen waar producenten uit alle lidstaten gebruik van kunnen maken.

De Commissie kijkt naar mogelijkheden om de steunmaatregel betrouwbaarder te maken dan de eerste regeling, waarbij € 125 miljoen beschikbaar was. Sommige lidstaten dienden bij deze regeling extreem hoge claims in, die vele malen hoger waren dan de normale export naar Rusland. De nieuwe regeling moet dit voorkomen. Ook de maatregel voor tijdelijke opslag van kaas werd vanwege de grote belangstelling vroegtijdig gesloten.

Of registreer je om te kunnen reageren.