Home

Nieuws 1378 x bekeken 1 reactie

Nieuwe Europese diergeneesmiddelenwet biedt meer mogelijkheden voor toelating

Brussel – De Europese Commissie wil meer diergeneesmiddelen gaan toelaten om ziekten bij dieren te behandelen en te voorkomen. De Europese Commissie heeft hiervoor een nieuwe voorstel aangenomen.

De nieuwe regelgeving moet ervoor zorgen dat de toelating van middelen beter aansluit op het diergeneeskundig gebruik ervan. Daarnaast moet de wetgeving meer mogelijkheden bieden voor ontwikkeling van nieuwe diergeneesmiddelen in de EU. De regels voor bijvoorbeeld  de toelatingsprocedure voor diergeneesmiddelen en de controle op bijwerkingen worden vereenvoudigd. De vereenvoudiging moet de beschikbaarheid van middelen voor minder gangbare diersoorten als bijvoorbeeld geiten en kalkoenen verbeteren. Om antibiotica-resistentie tegen te gaan, biedt de regeling mogelijkheden om bepaalde typen antibiotica minder te gebruiken of nog uitsluitend beschikbaar te houden voor humaan gebruik.

Tonio Borg, Eurocommissaris voor Gezondheid vindt het voorstel een grote stap vooruit voor de volksgezondheid. "Het bevat maatregelen die bijdragen tot de bestrijding van de toenemende dreiging van antimicrobiële resistentie, zodat antibiotica zowel voor mensen als dieren doeltreffend kunnen blijven", aldus Borg.  Het voorstel van de Commissie wordt nu voorgelegd aan het Europees Parlement en de Europese Raad.

Eén reactie

  • schoenmakers1

    als ik het goed begrijp komt er dus een breder pakket voor de dieren, kijk dit is nou een maatregel die wel resistentie tegengaat

Of registreer je om te kunnen reageren.