Home

Nieuws 1005 x bekeken

Nederlandse actie voor cisgenese in EU

Brussel - De Nederlandse Europarlementsleden Jan Huitema (VVD), Peter van Dalen (ChristenUnie/SGP) en Bas Belder (ChristenUnie/SGP) willen duidelijkheid van de Europese Commissie over de toelating van cisgenese als een nieuwe techniek van plantenveredeling.

VVD, SGP en ChristenUnie willen dat cisgenese als een volkomen veilige techniek wordt toegelaten. De partijen zien daarvan grote voordelen voor voedsel, milieu en economie. VVD-parlementariër Huitema kondigt aan dat de drie Nederlandse partijen de druk er de komende periode op zullen houden bij de Europese Commissie.

Bij cisgenese wordt nieuwe biotechnologie gebruikt om soorteigen genen in te bouwen in een gewas. Die techniek wordt nu vooral in verband gebracht met het inbouwen van eigenschappen van andere soorten.

De parlementariërs borduren voort op eerdere vragen van Jan Mulder (VVD) en Peter van Dalen aan de Europese Commissie. De Europese Commissie heeft nog steeds geen uitsluitsel gegeven over de vraag of cisgenese valt onder de regels voor genetisch gemodificeerde gewassen. De parlementariërs willen van de Europese Commissie weten waarom de conclusies van wetenschappers van de Europese voedselveiligheidsautoriteit (Efsa) niet worden betrokken bij de beoordeling van nieuwe plantveredelingstechnieken. Het wetenschappelijk panel van de Efsa heeft beoordeeld dat cisgenese even veilig is als klassieke veredeling en dat er geen sprake is van genetische modificatie als alleen soorteigen genen worden gebruikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.