Home

Nieuws 4972 x bekeken 31 reacties

Meer overtredingen biologische sector

Zeist – Biologische ondernemers zijn het afgelopen halfjaar ruim 2.300 keer op de vingers getikt door stichting Skal.

De toezichthouder vond 339 "ernstige afwijkingen" waarbij in 26 gevallen de boer, handelaar of verwerker zijn biologische keurmerk verloor. Het aantal overtredingen ligt hoger, wat de sector wijt aan de snelle groei van de sector en het grotere aantal inspecties.
Het betreft het hoogste aantal overtreders ooit, maar ook werd nimmer zo vaak gecontroleerd. Het aantal fatale en ernstige overtredingen was vergelijkbaar met vorig jaar, maar het aantal lichte overtredingen lag met 1.975 wel veel hoger. In heel 2013 werden 2.480 overtredingen gemeld. Van de 1.975 betrof het in 780 gevallen boeren. Brancheorganisatie Bionext zegt dat vooral het aantal biologische verwerkers groeit en deze soms verkeerde coderingen gebruiken.

Onder de ernstige overtredingen waren 122 herhaalde lichte afwijkingen, zoals het ontbreken van een risico-analyse voor biologische productie. Dit tast de biologische status van het geproduceerde product niet direct aan. Onder de "fatale" gevallen waarbij het bio-certificaat is ingetrokken was één bereider, een Utrechtse slager, en een importeur van biologische aardappelen, groente en fruit die niet beschikte over bewijs dat zijn producten biologisch zijn.

In de primaire sector stelt Skal dit jaar hogere eisen aan de bedrijfsadministratie. Bionext stelt dat boeren en tuinders moeten wennen aan bijvoorbeeld het bewaren van alle pakbonnen van toeleveranciers. In acht van de 26 gevallen waarbij het certificaat is ingetrokken, bood de betreffende boer het vee geen goede buitenruimte aan. Drie percelen werden afgekeurd voor certificering omdat niet-toegestane gewasbeschermingsmiddelen zijn gebruikt.

Bionext onderstreept dat de cijfers van Skal niks zeggen over de kwaliteit van biologische producten die in het schap liggen. De organisatie vindt het goed dat er streng gecontroleerd wordt. Het leidt wellicht nu tot cijfers die door sommige kranten "tendentieus" worden uitgelegd, aldus een woordvoerder, maar voor de langere termijn leidt het tot meer vertrouwen in de sector.

Laatste reacties

 • koestal

  kan nie waar zijn

 • Bloemestein

  mijn biokomkommer smaakt er niets minder om als er een bonnetje in de administratie in de verkeerde map zit.

 • trijnie

  Het is toch treurig. Je geeft aanzienlijk meer geld uit en dan is er toch gerotzooit.
  En de goeden moeten zo onder de kwaden lijden.

 • ikkethuis

  tegenwoordig kun je niet meer puur biologisch telen, de infectie druk is te hoog, zowel onkruid als ziektes. en de uren worden niet volwaardig betaald, dus zoekt de biologische sector ook verder.

 • 1455

  Biologisch is een grote nep bende
  pas hoorde ik nog als iemand bv Biologisch runder mest of melkt mag hij er nog een deel gangbare mais en dergelijke voeren ,hoe moet ik het dan zien dat motto Biologische rundveel,moeten ze dan niet spreken over gedeeltelijk biologisch of is het toch allemaal ....

 • Venstra

  Ja 1455, en dan voeren ze ook nog drijfmest aan van gewone veeboeren met een ureum van 30. En wacht maar als ze van het voorjaar het voer op hebben dan halen ze het gewoon bij de gangbare buurman.

 • deer123

  Venstra , een ureum van 30 heeft niks te maken met intensieve zijn
  we hebben al jaren een ureum van over de 30 en voeren alleen kuilgras en hooi, en we strooien over een heel jaar maar 10 ton kas op 50 ha grasland , en geen bij producten en geen soja ? leg dat maar eens uit

 • leo,s vriend

  Venstra, biologische melkveehouders die geen energie kunnen voeren hebben deze tijd van het jaar door het eiwitrijke najaarsgras een ureum dat nog wel hoger is als 30.............(eigen ervaring)

 • alco1

  Deer. Vreemd! Wat is je eigen verklaring.

 • jeanjean

  Hallo ALCO,deer heeft volkomen gelijk,als je weide hebt met veel klaver
  kan het ureumgehalte nog wel hoger oplopen,ook met 'n extensive bedrijfs-
  voering.

 • Mozes

  Ureum heeft niets te maken met intensief of extensief. Het heeft alleen te maken met de rantsoensamenstelling. Als je veel onbestendig eiwit voert zoals in gras of kuilvoer en daarbij weinig pensenergie ( fermenteerbare koolhydraten) krijg je een hoog ureum in de melk. Je kunt het probleem oplossen door mais of perspulp bij te voeren ( bij voorkeur mengen door het kuilvoer)

 • John*

  iedereen roept wel dat de biologische kringloop rond is maar is die natuurlijk niet, van de mineralen die via het product het bedrijf verlaten naar de consument komt niets meer terug op het land. Dit gat mag opgevuld worden met compost en mest van dieren die niet continue op stal staan.

 • Jan van het Zand

  En mijn kinderen willen alleen biologische melk drinken. Zij zeggen, dat het lekkerder van smaak is. Tja, dan maar een pak biologische halfvolle melk op tafel. Over smaak valt immers niet te twisten.

 • alco1

  Parel. Doe maar een keer gewone halfvolle melk in een biologisch pak. Bij de meeste mensen zit het tussen de oren.

 • Burgerman9

  Alco1. Mensen die biologisch eten en drinken willen voedsel waarbij geen gif is gebruikt en van vee dat geen antibiotica e.d. heeft gekregen en dat fatsoenlijk is behandeld. Hoezo zit dat tussen de oren?

 • Burgerman9

  En dan vergeet ik hiervoor nog te zeggen dat het natuurlijk heel erg is dat mensen die bereid zijn meer te betalen voor biologisch gewoon belazerd worden door sujetten die alleen maar aan geld denken.

 • kenijor

  Alco
  Dat zit er toch al in!!

 • farmerbn

  Puur biologisch bestaat niet. Bioboeren gebruiken gewone soja of gangbare mest. Daarnaast vervuilen ze het grondwater met uitgespoelde stikstof van de klaver.

 • JoepB

  wat een geweldig, doordachte, volwassen reacties! Ik zou als ik jullie was gewoon eens bij een bioboer langs gaan en zien wat er zoal speelt. Ok, dat er verschillen zijn per ondernemer, dat klopt, dat heb je binnen de gangbare boeren ook. De ene is gedreven uit idealisme, de ene ziet alleen korte termijn winst. Voor die laatste zal eerder geneigd zijn de grenzen op te zoeken. Maar als de gangbare sector eens zo grondig gecontroleerd wordt zoals dat dus wel met de bio-sector gebeurd? Ik ben bang dat er dan meer fouten aan het licht komen..... Skal heeft ook al laten weten dat dit nieuwsbericht sterk overtrokken is. Maar goed eerlijk is eerlijk, het 'bekt' natuurlijk wel goed, net zoals al het negatieve nieuws dat doet. Maar om er van uit te gaan dat biologisch niet klopt, en dat het een wassen neus is.... Nee sorry, daarvoor worden we te intensief gecontroleerd door Skal, en voor degene die zich dan dus niet aan de regels houdt ben ik blij dat ze hem het certificaat afnemen. Iemand geinteresseerd om een keer bij ons te komen kijken? Laat maar wat weten, iedereen is welkom!

 • somporn

  Burgerman9
  Alco1. Mensen die biologisch eten en drinken willen voedsel van vee dat geen antibiotica e.d. heeft gekregen en dat fatsoenlijk is behandeld. Hoezo zit dat tussen de oren?
  Dus als een koe ziek is mag deze geen medicijn hebben en kun je hem beter aan zijn lot overlaten en gewoon kapot laten gaan.
  Wat een onzin,als je zelf ziek bent neem je toch ook medicijnen,dus een dier niet behandelen met antibiotica als die ziek is en gewoon aan zijn lot overlaten, dat is dus in uw ogen fatsoenlijk behandeld.

 • trijnie

  Joep b, ik laat me niet inpakken door zon berichtje, maar jammer is het wel. Door één berichtje is alle biologish bedotterij maar zo ligt het (gelukkig) niet.
  Ik zou trouwens weleens willen weten of jullie zieke dieren echt niet behandelen met antibioticum.

 • ruben1979

  Zeker gebeurt dat @trijnie, er staat nergens dat biologisch dieren geen antibiotica toegediend mogen krijgen.

 • Mozes

  Juist @ruben1979,aan biologische dieren mag ook antibiotica toegediend worden als ze ziek zijn. Alleen niet preventief.
  Nu wil het geval dat dieren in de gangbare veehouderij ook geen preventieve antibiotica meer mogen krijgen. Op het gebied van antibioticagebruik zit er op dit moment dus geen verschil meer tussen gangbaar en biologisch. De anti-veehouderij groeperingen en de biologische sector zelf proberen echter bij het publiek wel de gedachte in stand te houden dat er een groot verschil zou zijn in antibioticagebruik.

 • somporn

  Leugens gaan er beter in dan de waarheid.

 • trijnie

  @ Ruben 1979 het leek me ook al raar, je laat je dieren toch niet kreperen als ze één of andere bacteriële ziekte krijgen.

 • 1455

  Burgerman9
  dat puur biologisch eten en drinken van jouw wordt ook gedeeltelijk verkregen door gespoten gewassen om dat puur te duur is voor die boer mag hij er ook een gedeelte gangbaar in doen

 • Elevage

  Jammer dat er een goed systeem is, dat bij heel veel bedrijven prima werkt , maar dat er dan weer een paar klungels zijn die de boel niet op orde hebben. Als je je aansluit bij een organisatie dan weet je wat de spelregels zijn en moet je je daar aan houden.
  En dat bonnetjes in verkeerde mappen zitten is dan geen hoofdzaak voor mij.

 • koestal

  dus biologische boeren hebben ook al veel administratie,bovendien moeten ze ook nog over een risico-analyse beschikken,daar ben je dan ook wel weer zoet mee

 • landboer

  Biologische boeren mogen absoluut geen gangbare mest of voer aanvoeren, zoals hiervoor gesuggereerd wordt.

 • A1967

  Wat een slap geklets op een hoop, ik ben blij dat Skal de bedrijven er uit pikt die niet aan de eisen voldoen, dat betekend dat deze certificering wel werkt en dat de mensen die geen E nummers en verder overbodige toevoegingen willen gewoon krijgen waar ze voor betalen. Dit in tegenstelling tot alle andere trendy benamingen die verwerkers en supermarkten tegenwoordig op de verpakkingen zetten om de bewustere consumenten te vernaggelen.
  Een dikke pluim voor Skal

 • gerjan slingenbergh

  @Moizes Gebruik je geen droogzetters?

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.