Home

Nieuws 867 x bekeken

Maximum per lidstaat bij nieuwe steunmaatregelen groente en fruit

Brussel – De Europese Commissie gaat maxima per lidstaat instellen bij de nieuwe steunmaatregel voor groente en fruit.

Dat blijkt uit de de voorwaarden voor een nieuwe openstelling van steunmaatregelen voor bederfelijke groente en fruit in verband met de Russische boycot.  De definitieve regeling wordt begin volgende week gepubliceerd.

Het nieuwe steunpakket bestaat uit vergoeding voor het gratis distribueren, uit de markt halen of groen oogsten van groente en fruit. De hoogte van de vergoedingen zullen vergelijkbaar zijn met de eerste openstelling, al zullen leden van producentenorganisaties een hogere vergoeding krijgen dan niet-leden. Daarnaast wordt per lidstaat een maximale vergoeding ingesteld, die wordt gebaseerd op de export van de producten vanuit de lidstaat naar Rusland in dezelfde periode vorig jaar.

Aanleiding voor het quotum per lidstaat is de gang van zaken bij de eerste openstelling. Sommige lidstaten, waaronder Polen dienden daarbij extreem hoge claims in, soms tot vijf keer de totale Europese export in een week, werd geclaimd.

De crisismaatregelen zijn het vervolg van de eerdere openstelling met een waarde van € 125 miljoen, waarvan het budget ruimschoots is overschreden.

Of registreer je om te kunnen reageren.