AlgemeenNieuws

Mansveld: agrarische sector moet stappen maken

Den Haag – De agrarische sector moet nog flinke stappen zetten op milieuterrein. Dat zegt staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu tijdens een debat in de Tweede Kamer over het nieuwe milieubeleid. Ze refereerde aan de Nederlandse landbouw als voorbeeld van een sector die op hoog niveau produceert. Voor de Nederlandse agrokennis is internationaal veel belangstelling.

SP-Kamerlid Eric Smaling vindt dat de Nederlandse landbouw toch niet gezien kan worden als schoolvoorbeeld van een sector die het milieutechnisch goed doet. “Kijk eens naar de uitstoot uit stallen, de met mest doordrenkte zandgronden en het beleid waarin wordt gezegd dat een bedrijf grondgebonden is als er mest wordt verwerkt”, geeft Smaling als voorbeeld.

Mansveld erkent dat de agrarische sector milieutechnisch niet optimaal presteert. “Er moeten nog heel veel slagen gemaakt worden. Het vraagt veel inspanning van de sector om bijvoorbeeld de emissiedoelen te halen. Die inzet is wel nodig, het is belangrijk dat het gaat lukken”, vindt Mansveld.

Het kabinet wil het milieubeleid gaan veranderen. Hoofdlijn daarbij is dat het milieubeleid meer wordt geïntegreerd in andere regelgeving, zoals de Omgevingswet. Het milieubeleid moet meer integraal worden opgepakt, waarbij veel meer samen met de samenleving en het bedrijfsleven wordt gewerkt, dan dat het van overheidswegen wordt opgelegd.

Beheer
WP Admin