Home

Nieuws 3917 x bekeken 12 reacties

LTO vreest bureaucratie door nieuwe natuurwet

Den Haag - De nieuwe Wet Natuurbescherming levert de landbouw onnodige extra bureaucratie op.

De wet laat ruimte voor interpretatie over de intrinsieke waarde van dieren en planten. Portefeuillehouder Peter de Koeijer van LTO Nederland zegt dat de wet duidelijker en op andere punten minder uitgebreid moet worden.

"Het begrip intrinsieke waarde is eigenlijk het doorvoeren van de vermenselijking van het dier in de wet. Dat levert heel veel interpretaties op. Je moet die term niet gebruiken of duidelijk uitleggen wat je bedoelt", zegt De Koeijer, die donderdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer namens LTO Nederland zijn visie zal geven op de binnenkort door de Tweede Kamer te behandelen Wet natuurbescherming.

De Koeijer verzet zich tegen de verplichting om jaarlijks een schriftelijke onderbouwing te geven voor de te bejagen soorten in een gebied. "Vanuit het verleden is de noodzaak voor zo'n jaarplan nooit gebleken. Volstrekt overbodig", zegt De Koeijer.

Robert Robbertsen van de Federatie Particulier Grondbezit (FPG) zal bij dezelfde hoorzitting aangeven dat de wet niet moet worden aangegrepen om in Nederland extra verplichtingen op te leggen die boven de Europese regels gaan. "De basisbescherming die de Natuurbeschermingswet en de Wet Ruimtelijke Ordening biedt, is meer dan voldoende", zegt de FGP. De organisatie van grondeigenaren vreest dat de wet één van de grondrechten van de eigenaar aantast: het recht op toegang tot zijn eigen terrein. Volgens de FPG wordt het jachtrecht zonder steekhoudende argumenten ingeperkt.

Laatste reacties

 • Zippie

  De hele wereld is op dit moment een heksenketel, crisis, isis, en oorlog.
  Maar hier in Nederland gaan we binnenkort eindeloze debatten voeren over het intrinsieke recht van een konijn!

 • cornelis 22

  Inderdaad aan mafkezen geen gebrek hier.

 • PetervanKempen

  Hoe lang duurt het nog dat waanideeen, die neerkomen op het weg met ons principe van stedelijk gefundeerde drampartijen op een meerderheid kunnen rekenen?

 • txy

  als we nu eens boeren taal blijven spreken kunnen we het allemaal volgen of onder titeling intrinsieke waarde [wat betekent dat]

 • Nell.

  Als Rutte meent wat hij zegt,, strengere regels helpen niet'.Wordt het wel tijd dat hij er ook naar handelt, en zijn gezag laat gelden.

 • koestal

  We zitten met die Dijksma opgescheept ,die offert de landbouw op aan de natuur,ondertussen prijst ze de boeren de hemel in met de geweldige agrarische export en in de de Tweede Kamer maar zeuren over de PAS,waar een boer ook niet mee vooruit kan

 • koestal

  De landbouw lijdt onder de bureaucratie

 • gjsteenwijk1

  Dijksma gaat steeds meer haar linkse politieke invloed op haar beleid drukken. Ik doe een beroep op de VVD en de oppositie om LTO en de FGP met hun bezwaar tegen de Wet Natuurbestemming te steunen.

 • veldzicht

  Ik begin steeds meer spijt te krijgen dat ik vroeger niet naar het
  buitenland ben gegaan ,daar (Denemarken, Canada Duitsland)
  is het ook wat, maar zo gek en bezopen als het hier is en wordt dat slaat echt alles.

 • agratax2

  Het feit dat er over een dergelijke wet gepraat wordt, geeft aan dat de dames en heren politici de -echte- problemen van deze tijd niet aan durven pakken of geen enkele oplossing weten, die de burger geen pijn doet. Den Haag huldigt al jaren het principe 'Beter geen beleid voeren, dan een beleid voeren dat de grootste groep kiezers pijn doet'. Binnen een jaar zijn er weer verkiezingen en moet de kiezer weer zijn overgehaald om te stemmen op een partij die hem in eerste instantie geen ZEER doet.

 • Sjmens

  @agratax1 helemaal mee eens!
  Korte termijn en aaibaarheid overheerst in Den Haag.

  Bovendien is het mij volstrekt onduidelijk wat deze wet beoogt. We hebben de rigide Nb-wet en Wro. En daardoor worden wij al ruimschoots op slot gezet!

 • koestal

  Dat de VVD dit zich laat aanleunen ,ik dacht dat ook de VVD in dit kabinet zat,ze verloochenen de boeren.Wir haben es nicht gewusst!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.