Home

Nieuws 1049 x bekeken 3 reacties

Kunstmestauto ontploft in Australië

Wyarda - De ontploffing van een verongelukte vrachtwagen met kunstmest (ammoniumnitraat) heeft vrijdag in Wyarda, Queensland (Australië) acht mensen verwond, van wie vier ernstig.

De ontploffing had zo'n grote kracht dat een brug waarbij de vrachtwagen was verongelukt, geheel werd weggeblazen. Vier branweerlieden die assistentie verleende bij het ongeluk, een politieman, de vrachtwagenchauffeur en twee andere weggebruikers raakten bij het ongeluk gewond. De vrachtwagenchauffeur verkeerde maandag nog in kritische toestand.

Doordat na het ongeluk de weglekkende diesel en kunstmeststof met elkaar vermengden, ontstond een explosief mengsel. Er waren twee explosies vlak na elkaar. Het ongeluk gebeurde bijna gelijktijdig met een lichte aardbeving, waardoor berichten verschenen die meldden dat de explosie tot op 30 kilometer afstand was opgemerkt.

Het ongeluk heeft in Australië de discussie aangewakkerd over de veiligheidsmaatregelen bij het transport van gevaarlijke stoffen. De weg waarop het ongeluk gebeurde (Mitchell Highway) is voor langere tijd afgesloten.

Diesel en kunstmeststof waren twee van de bestanddelen  van bommen die bij terroristische aanslagen (in Oklahoma en Oslo) werden gebruikt.

Laatste reacties

 • gdebree1

  Beste redactie, Hoe breng je mensen op verkeerde gedachte om de benodigdheden voor een bom zo op te schrijven en de daarbij behorende succesvolle aanslagen. Gelukkige hebben we in de EU regels voor deze grondstof.

  Redactie: is het misschien een goed idee om het artikel aan tepassen.

 • Mozes

  Na de aanslagen in Oklahoma en Oslo heeft deze informatie in alle kranten gestaan. Niets nieuws dus. Iedereen met scheikunde van de eerste klas van de middelbare school kan zelf ook beredeneren hoe je zoiets maakt. Ik kan mij nog herinneren hoe wij vroeger op school in de lessen scheikunde geleerd hebben hoe je buskruit kunt maken.

 • aarthamstra1

  Mozes en melken.

Of registreer je om te kunnen reageren.