AlgemeenNieuws

Korting bij ontbreken natuurvergunning

Den Haag – Veehouders die geen Natuurbeschermingswetvergunning hebben, dreigen te worden gekort op hun toeslagrechten.

De voorbodes daarvan hebben verschillende ondernemers in onder meer Limburg al ervaren. Dat stelt CDA-Kamerlid Jaco Geurts, die daarover vragen stelt aan staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken).

De CDA’er baseert zich onder meer op een geval in Limburg waar een ondernemer met 3 procent gekort is omdat hij geen Natuurbeschermingswetvergunning (Nb) had. De ondernemer meende dat hij geen Nb-vergunning  hoefde aan te vragen, maar daarin vergiste hij zich.

In correspondentie met een Limburgse ondernemer meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland  (RVO.nl) overigens dat de ondernemer niet de enige was die niet wist dat hij eigenlijk een Nb-vergunning moest hebben en waar hij die moest aanvragen. “Mogelijk was de provincie Limburg zelfs niet op de hoogte. De provincie heeft zich destijds richting u noch richting gemeente gemanifesteerd als bevoegd gezag.”

Dat de ondernemer te goeder trouw was mag niet baten. Ondanks de bezwaren houdt het ministerie vast aan de korting van 3 procent. De kwestie begon te lopen na een controle in 2013  op de naleving van de randvoorwaarden die gelden bij de toekenning van de inkomenssteun.

CDA’er Geurts maakt zich zorgen over de opgelegde korting.  Hij vraagt de staatssecretaris of het sowieso nodig is te beschikken over een natuurbeschermingswetvergunning om te voldoen aan de voorwaarden voor de Europese inkomenstoeslagen.

Volgens Geurts zou de invoering van de programmatische aanpak stikstof een oplossing kunnen bieden. Hij vraagt de staatssecretaris wanneer het programma wordt aangeboden aan de Tweede Kamer. De Eerste Kamer heeft juist deze week de stemming over het wetsvoorstel uitgesteld, waarin de PAS wordt mogelijk gemaakt.

Beheer
WP Admin