AlgemeenNieuws

Kamer wil elk veetransport registreren

Den Haag – De Tweede Kamer wil elk veetransport registreren. Binnen drie jaar moet er een wettelijke verplichting voor gps-apparatuur in veetransportwagens zijn, de transportgegevens moeten centraal worden opgeslagen. Doel van de opslag van data is het voorkomen van misstanden bij het transport van dieren.

Een PvdA-voorstel daartoe haalde gisteren, tegen de zin van coalitiegenoot VVD en het CDA, een Kamermeerderheid. Ook moties over een toekomstig fokverbod op dikbilrunderen, het versneld stoppen van verouderde varkens- en pluimveebedrijven en een aanscherping van de regels bij transport van pluimvee haalden een parlementaire meerderheid.

Fractievoorzitter Halbe Zijlstra van de VVD vroeg naar aanleiding van de aangenomen PvdA-moties om een brief van het kabinet, om aan te geven hoe de aangenomen moties zich verhouden tot het kabinetsbeleid om de regeldruk te verminderen en meer banen te scheppen. Het is uitzonderlijk dat Kamerleden naar aanleiding van aangenomen moties die ze niet zelf hebben ingediend en waar ze tegen zijn een kabinetsreactie vragen.

De Tweede Kamer wil dat in 2018 een fokverbod voor vleesrunderen die niet natuurlijk kunnen bevallen kan ingaan. Een motie van PvdA’er Tjeerd van Dekken kreeg dinsdag een meerderheid, dankzij steun van PVV, de twee 50+-leden, D66, GroenLinks, PvdA, SP en de Partij voor de Dieren.

Het parlement wil de sector tot 2018 tijd gunnen om het routinematig uitvoeren van keizersneden bij dikbilrunderen te verminderen. In 2018 volgt een evaluatie. De Kamer vindt het ethisch niet acceptabel dat dieren structureel keizersneden ondergaan. Uit een evaluatie moet duidelijk worden in welke mate de sector met een planmatige aanpak het aantal keizersneden kan terugbrengen. Als er onvoldoende voortgang is geboekt, moet een wettelijk verbod op het fokken met dergelijke runderen klaarstaan, zodat het verbod meteen kan ingaan als onvoldoende voortgang is geboekt.

Beheer
WP Admin