Home

Nieuws 636 x bekeken

Kamer stemt in met wet afschaffing productschappen

Den Haag – De Tweede Kamer heeft ingestemd met de wet waarmee het afschaffen van de productschappen wordt geregeld.

Hoewel het afschaffen van de schappen al in volle gang is, was de onderliggende wet nog niet akkoord bevonden door de Tweede en Eerste Kamer. Door een aangenomen amendement van Jaco Geurts (CDA) moet over vijf jaar een evaluatie van het afschaffen van de productschappen plaatsvinden, waarbij wordt gekeken naar de uitvoering van de taken en financiële gevolgen.

De Kamer stemde tevens in met een motie van SGP en CDA waarin wordt gevraagd om producenten- en brancheorganisaties die erkenning hebben aangevraagd voor 1 januari te erkennen zonder daarbij extra eisen op te leggen bovenop de Europese regels.

Een motie van SP en D66 die ervoor pleit om geen nieuwe heffingen in te stellen voor ondernemers, kreeg geen meerderheid. Ook een motie van SGP en CDA waarin wordt gevraagd om producenten- en brancheorganisaties ruimte te geven om zaken algemeen verbindend te verklaren, haalde geen meerderheid.

De Eerste Kamer moet de wet nog behandelen. Doelstelling is dat de wet op 1 januari 2015 van kracht is.

Of registreer je om te kunnen reageren.