Home

Nieuws 600 x bekeken

Geen lagere winkelprijs door boycot Rusland

Den Haag - De inflatie in Nederland is in augustus licht gestegen naar 1 procent. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. De Russische boycot van onder meer groente en fruit vertaalde zich, ondanks het grotere aanbod, vooralsnog niet in lagere prijzen in de winkel.

In juli steeg het gemiddelde prijspeil nog met 0,9 procent ten opzichte van een jaar eerder. De iets hogere inflatie van vorige maand komt vooral door duurdere vliegtickets en hogere prijzen voor kleding.

De benzineprijs ging vorige maand omlaag door de daling van de olieprijs. Ook diesel was in augustus iets goedkoper dan een jaar eerder.

Gerekend volgens de geharmoniseerde Europese meetmethode steeg de inflatie vorige maand naar 0,4 procent. Bij deze maatstaf wordt, anders dan in de Nederlandse methode, geen rekening gehouden met de kosten van de eigen woning. Het CBS stapt vanaf volgend jaar over op de Europese definities voor inflatie.

In de hele eurozone bedroeg de inflatie in augustus gemiddeld 0,3 procent. De ontwikkelingen in de eurolanden liepen daarbij opnieuw sterk uiteen. Zo daalden de prijzen in Spanje vorige maand met 0,5 procent, terwijl de inflatie in Duitsland stabiliseerde op 0,8 procent.

Met 0,3 procent ligt de inflatie nog altijd aanzienlijk onder het door de Europese Centrale Bank (ECB) nagestreefde peil van net iets minder dan 2 procent. In juni verlaagde de ECB de rente in de eurozone in een poging de inflatie aan te jagen. Donderdagmiddag maakt de centrale bank bekend of de verdere daling van de geldontwaarding deze maand leidt tot extra maatregelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.