Home

Nieuws 928 x bekeken

Frankrijk wil herziening nitraatrichtlijn

Saint-Jan-D'illac – Frankrijk gaat in Brussel aandringen op een grondige herziening van de nitraatrichtlijn.

''De huidige benadering op basis van normen loopt duidelijk spaak,'' aldus premier Manuel Valls, die bij andere EU-landen ook medestanders wil zien te vinden.

Frankrijk werd afgelopen donderdag opnieuw veroordeeld door het Europese Hof van Justitie omdat het de nitraatrichtlijn niet goed heeft uitgevoerd. Volgens het Hof heeft Frankrijk "in veel regio's de richtlijn niet juist geïmplementeerd waardoor het risico op watervervuiling door stikstof blijft bestaan". Ook deze keer was de procedure aangespannen door de Europese Commissie die de Fransen al jaren achtervolgd vanwege de nitraatproblematiek. Het Hof heeft Parijs echter ook dit keer geen boete opgelegd.

De Franse regering poogt Brussel voortdurend van zich af te houden met nieuwe plannen en invoeringsmaatregelen. Recent heeft minister van milieu Ségolene Royal weer aangekondigd dat een groot aantal regio's voor het eerst met nitraatbeperkingen te maken krijgen. Maar premier Valls zoekt nu de aanval op. In zijn eerste toespraak tegen een gehoor van boeren tijdens de grote manifestatie Terres de Jim in de Gironde beloofde hij hen veel steun in deze moeilijke tijden. Ingaande op de actualiteit, stelde Valls dat de nitraatrichtlijn wat hem betreft niet uit te voeren is. ''Laten we nu eens ophouden met de clichés:  veehouders zijn geen vervuilers. U staat midden in de natuur en wij zijn van u afhankelijk om het milieu te beschermen.'' Volgens Valls valt daarom "met dit stelsel gebaseerd op bepaalde normen niet te werken". De premier volgt daarmee de veehouderij in zijn land die dat al tijden beweert.

Daarom zal zijn regering in Brussel een voorstel op tafel liggen om de regels drastisch te herzien. Corr

Of registreer je om te kunnen reageren.