Home

Nieuws 821 x bekeken

Europese Commissie kijkt naar vrijstelling kartelverbod

Den Haag – De Europese Commissie gaat kijken naar de mogelijkheden voor een tijdelijke vrijstellen van het kartelverbod in verband met de Russische boycot.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Nederland heeft half augustus al aan de Europese Commissie gevraagd om een tijdelijke toelating van crisiskartels. "Tijdens de afgelopen Landbouwraad is opnieuw gebleken dat veel lidstaten vrijstellingen willen. Vorige week heb ik dit verzoek

in mijn gesprek met Commissaris Cioloş herhaald", schrijft Dijksma. Ze heeft een concreet voorstel ingediend bij de Commissie en gaat er vanuit dat hier snel reactie op komt.

Via de Europese verordening voor de integrale Gemeenschappelijke Marktordening (iGMO) kan de Commissie een tijdelijke vrijstelling verlenen van de mededingingsregels voor maximaal 6 maanden met een verlenging van nog eens 6 maanden. Dit mag alleen als er sprake is van ernstige marktverstoringen en als er al andere noodmaatregelen zijn getroffen. Bij crisiskartels moet capaciteit uit de markt worden genomen door bijvoorbeeld afspraken over aanbodregulering. Het volume waarover deze afspraken worden gemaakt mag niet groter zijn dan de normale export naar Rusland.

Dijksma verwacht volgende week op de informele landbouwraad in Milaan meer te horen over de mogelijkheden voor het vormen van crisiskartels. Tijdens dit landbouwraadoverleg zal Dijksma ook pleiten om uien op de lijst te zetten met producten waar steunmaatregelen moeten komen. Uien staan op dit moment nog niet op de lijst.

Of registreer je om te kunnen reageren.