Home

Nieuws 723 x bekeken

Droogte bemoeilijkt oogst

De Bilt – De droogte van de afgelopen weken maakt het in delen van Nederland moeizaam om te oogsten.

De bovengrond is hier hard geworden waardoor er bij het rooien risico op beschadigingen is. Jeroen Willemse, adviseur bij DLV Plant in het zuidwesten van Nederland, geeft aan dat de problemen niet alleen in zijn regio spelen maar ook in het zuidoosten en Flevoland. Wel verschilt het per perceel of er daadwerkelijk problemen zijn met de oogst.

"Het voorjaar speelt hier in een rol in," aldus Willemse. "Boeren die toen al veel last hadden van kluiten hebben nu ook problemen. Daarnaast rijpten de aardappels dit jaar snel af, waardoor er weinig loof meer was om de ruggen te beschermen, die daardoor bij de regenval in augustus dichtsloegen." DLV adviseert boeren die hier problemen van ondervinden om te beregenen voordat zij gaan rooien. Een andere, maar tijdrovendere, optie zou zijn om met de giertank water te verspreiden over bijvoorbeeld kopakkers en kleine percelen. In het zuidwesten wordt al volop beregend op de aardappels, signaleert Willemse. Bij uien is hier minder sprake van, hiervan is al een aanzienlijk deel gerooid.

In grote delen van het land is in de eerste helft van de maand september nauwelijks meetbare neerslag gevallen, zo meldt weerbureau MeteoGroup dinsdag. MeteoGroup spreekt al over een recorddroogte. In De Bilt is voor het eerst sinds 1906, toen daar met de neerslagmetingen werd begonnen, geen regen gemeten in de maand september. Volgens MeteoGroup is de kans groot dat ook de tweede helft van september erg droog zal zijn. Dat blijkt uit een analyse van de septembermaanden in de afgelopen 20 jaar. Augustus was juist een erg natte maand. De neerslag die dit jaar in september in Nederland nog wel is gevallen, kwam vooral neer in het oosten van Friesland en heel plaatselijk in Utrecht en het westen van Gelderland.

Of registreer je om te kunnen reageren.