AlgemeenNieuws

‘Doe geen zaken met Niels Lentjes’

Nijkerk –Ondanks dat het ministerie van Economische Zaken (EZ) twee ondernemingen van mesthandelaar Niels Lentjes heeft geschrapt van de lijst met geregistreerde vervoerders, zou de jonge ondernemer nog actief zijn op de mestmarkt. Cumela adviseert haar leden om geen zaken met hem te gaan doen.

De brancheorganisatie voor loonwerkers en mestdistributeurs zegt in zijn nieuwsbrief dat zij informatie ontvangen waaruit blijkt dat Niels Lentjes onder andere bedrijfsnamen ‘weer of nog steeds volop’ actief is in de mesthandel. “Het gaat om allerlei signalen. Onder andere dat Lentjes opslagen huurt en deze vol laat rijden”, zegt Hans Verkerk, secretaris meststoffendistributie van Cumela Nederland.

EZ heeft begin juli op basis van een Bibob-procedure (Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) de bedrijven Niels Lentjes Holding bv en Opslagen Niels Lentjes bv geschrapt van de lijst met geregistreerde vervoerders. Wie niet op deze lijst staat kan niet meer optreden als mestintermediair. Het is voor het eerst dat middels de Bibob een mesttransporteur van deze lijst wordt afgehaald, aldus Cumela.

In het ‘Minas-tijdperk’ is het een paar keer gebeurd dat een mesttransporteur na grove overtredingen niet meer de weg op mocht. Sinds 2006 werden transporteurs niet meer erkend, maar was een registratie voldoende. Vanaf 1 januari dit jaar is de antifraude-wet Bibob opgenomen in de Meststoffenwet. Hiermee kunnen bestuursorganen frauduleuze ondernemingen aanpakken, nog voordat ze überhaupt voor een rechter zijn geweest.

Volgens Verkerk heeft het ministerie nog meer mestondernemingen in het vizier en betrokken bij Bibop-procedures. Volgens hem is het van belang dat betrokkenen de lijst met geregistreerde vervoerders gaan checken, alvorens ze zaken gaan doen.

Bibob is in 2003 ingesteld. Aanleiding was dat na de Parlementaire enquêtecommissie opsporingsmethoden (commissie Van Traa) bleek dat criminele organisaties soms misbruik maken van vergunningen en subsidies. Tot de invoering van de wet Bibob konden alleen de politie en het Openbaar Ministerie ingrijpen als er sprake was van malafide praktijken. Met de wet Bibob kunnen ook andere bestuursorganen, zoals het Rijk, provincies en gemeenten, criminele activiteiten aanpakken. Bij vermoeden kunnen ze Bureau Bibob inschakelen voor onderzoek.

Twee weken geleden liet Lentjes aan Boerderij weten dat hij ‘bij een baas’ aan het werk is. Wat voor werk wilde hij niet zeggen. In november vorig jaar verklaarde hij tegenover een rechter dat hij ‘een beetje’ in mesthandel deed, maar het moeilijk te hebben, vanwege de negatieve publiciteit rondom hem.

Beheer
WP Admin