Home

Nieuws 3455 x bekeken 20 reacties

Dijksma: kabinet treedt wel op tegen mest en gif

Den Haag - Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) verweert zich tegen het beeld dat het kabinet geen maatregelen zou nemen om vervuiling van drinkwater door mest, bestrijdingsmiddelen of diergeneesmiddelen te voorkomen.

In een kort debat in de Tweede Kamer, naar aanleiding van mondelinge vragen van PvdA'er Lutz Jacobi, stelde Dijksma dat bijvoorbeeld met het wetsvoorstel over de groei van de melkveehouderij wel degelijk wordt ingespeeld op de verwachte ontwikkelingen bij de afschaffing van de melkquota.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft gesteld dat er een toename van vervuiling door mest en antibiotica is te verwachten door de uitbreiding van de melkveestapel.

Dijksma refereerde ook aan de maatregelen die ze heeft genomen om het gebruik van aaltjesbestrijder metam-natrium te beperken. Zij erkende dat haar maatregelen er in de praktijk op neerkomen dat het middel nauwelijks nog gebruikt kan worden. "Dan is het niet fair te doen als of ik niet in beweging kom. Ik doe niet anders", aldus Dijksma in de richting van Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren).

Laatste reacties

 • vandenbrandcv1

  de bevolking is zelf meer verantwoordelijker dan de landbouw. oa bestrijdingsmiddelen in tuinen en bestratingen, geneesmiddelen en hormonen voor menselijk gebruik. en het slechte rioolstelsel .

 • alco1

  Juist vandenbrand Het is slechts het afschuiven van de eigen vervuiling.

 • farmerbn

  Weet iemand hoeveel NPK een mens per jaar uitscheidt.

 • j.verstraten1

  farmerbn voor mensenmest hebben we al lang mestverwerking!

 • Martin Oldenhof

  vandenbrandcv1, volkomen met je eens de mens moet eens een spiegel voor gehouden worden.

 • Elevage

  eerst was het geneesmiddelen en nu zijn het DIER geneesmiddelen.
  Volgens mij verstouwt de Nederlander ook heel wat paracetamol en andere tabletjes, die vrij te verkrijgen zijn.
  Veehouders moeten ook nog een heel registratiesysteem bijhouden, maar wat sodemieterd de gemiddelde Nederlander in het toilet????

 • ed12345

  NL heeft nu eenmaal een zeer dichte bevolking en de veeteelt wordt steeds intensiever .Ergens ga je elkaar tegen komen

 • veldzicht

  Bij links Nederland scoor je nu eenmaal als je de landbouw afkraakt,
  weet niet beter,ik begin er aan te wennen en denk laat maar waaien.

 • ikkethuis

  Jacobi, Ouwehand en Dijksma. Als deze figuren het voor het zeggen hebben over de landbouw, nou dan................................Weten ze er eigenlijk wel iets vanaf, ipv alleen maar er tegen schoppen.

 • trijnie

  Waarom moet er nu eigenlijk nog meer melk geproduceerd worden?
  We hadden toch al meer dan genoeg?

 • gjcamps

  @Trijnie, een boer ziet elk jaar de lasten stijgen en de opbrengsten dalen. Om voor zichzelf en zijn gezin een bestaansrecht te behouden moet hij uitbreiden en groeien. Een boer kan niet zoals een ambtenaar of een arts de prijs van zijn dienst/product verhogen. Naast het primaire product komen er ook nog andere eisen zoals dierwelzijn, millieu etc. ook deze kan hij niet doorberekenen in de prijs. De meeste boeren zouden niet uitbreiden als ze een goede boterham konden verdienen, zie bv Zwitserland of Noorwegen.

 • donkersmelkvee

  @veldzicht, ik kan er niet tegen, we doen met zijn allen elke dag ons uiterste best om op een goede manier het beste voedsel te produceren. En wat is onze beloning? Scheve gezichten, zwartmakerij, (veelal onterrechte) kritiek en een matige beloning.
  @trijnie: als jij me een toekomstperspectief biedt met 50 koeien en een goed inkomen, laat maar horen. En begin me aub niet over neventakken want je vraagt zelf waarom het meer moet: om niet van andere inkomsten afhankelijk te zijn.

 • Rosekalf 2012

  Gj Camps verwoord het helemaal goed. Tel erbij op dat alle initiatieven bijvoorbeeld over mestverwerking maar al te graag tegen worden gehouden. Elk jaar hogere kosten en van de opbrengstkant verwacht niemand geen wonderen

 • glaasje

  De mensen zelf zijn de vervuilers alles wordt maar op de landbouw afgeschoven. Van mest willen de gewassen goed groeien, er moet veel meer mest op de grond. De grond verschraalt. Van alles wat de mensen aan afvalwater hebben.(toillet, medicijnen,hormonen en aan gif voor hun tuintjes )daar wil niks van groeien en het kost veel om dat water te zuiveren. En wat mensen wel niet langs de weg gooien en in de natuur.
  De boeren doen hun best maar krijgen altijd kritiek Lijkt nergens op!!!!!

 • info36

  Jacobi kan zich beter druk maken over de rotzooi die zij en haar partij de laatste 30-40 jaren hebben gecreeerd. Daarbij vergeleken is de vervuiling vanuit de landbouw echt 0. Maar ja, de landbouw blijft in Nederland de kop van jut.

 • Heintje

  Die PVDD moeten zich echt opheffen... ze schreeuwen alleen maar en maken het ons en ons werk alleen maar lastiger

 • trijnie

  En beste mensen, waarom gaan de prijzen niet omhoog?
  Dat moet toch te regelen zijn, jullie hebben toch een achterban?

  Het feit dat alles groter wordt, maakt dat de prijzen nog lager worden.

 • schoenmakers1

  trijnie, de prijzen zijn niet het probleem, maar de kostprijsverhogingen die de regering ons oplegt, als wij hier in nederland onder dezelfde regelgeving mochten produceren als in de rest van de wereld reden alle boeren in een Mercedes, maar ik denk niet dat dit antwoord je past, ga anders maar eens serieus in op de stelling van donders melkvee #12.
  Ik heb al vaker aangegeven, als je het zo goed weet neem dan zelf eens het risico, van de zijlijn vanalles roepen is ZO GEMAKKELIJK

 • koestal

  ze gaat alleen maar voor natuur

 • koestal

  ze gaat alleen maar voor natuur

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.