AlgemeenNieuws

Databank met boerengegevens dijt uit

Den Haag – Nederland moet voor de controle op de uitbetaling van Europese gelden steeds meer gegevens van boeren bijhouden.

Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer heeft verzonden.

In het geïntegreerd beheers- en controlesysteem (GBCS) worden tal van data over Nederlandse landbouwbedrijven bijgehouden.

De Europese Unie schrijft al enkele jaren voor dat alle lidstaten moeten beschikken over een databank waarin staat opgesomd wie er allemaal landbouwsteun krijgen (in de vorm van inkomenstoeslagen of voor plattelandsontwikkeling). Verder moeten daarin de verschillende landbouwpercelen geregistreerd staan, evenals de toeslagrechten die ondernemers bezitten, de steunaanvragen die ze hebben gedaan en een systeem om na te gaan of degene die de steunaanvraag doet, ook daadwerkelijk degene is die hij zegt te zijn.

In de gegevensbank moeten nu ook de gegevens over identificatie- en registratie van dieren worden opgenomen.

Verder is het nodig om alle percelen met blijvend grasland te registreren. Vanaf 2018 moet de staat ook in het systeem bijhouden hoe de ecologische aandachtsgebieden liggen, omdat op basis daarvan kan worden bepaald of een bedrijf voldoet aan de vergroeningseisen.

Beheer
WP Admin