Home

Nieuws 1185 x bekeken 5 reacties

CLM: kuikengras prima in de voermengwagen

Culemborg - Op percelen met een uitgestelde maaidatum broeden veel meer weidevogels dan op reguliere graslanden. Dat concludeert het CLM uit een enquete onder de 60 deelnemers aan het praktijknetwerk weidevogelbeheer. Op de zogeheten kuikengraslanden, met als belangrijke maatregel een latere maaidatum, overleven 2,5 keer zo veel jonge grutto's als op normaal grasland.

Dit grasland mag niet te hard groeien in het voorjaar. Daarom beperken bijna alle deelnemers hun mestgift voor de eerste snede. Vaak bemesten ze pas na de eerste snede. Voorbeweiden voor 1 april helpt ook tegen een te zware eerste snede.

Het kruidenrijke gras laat zich in de voermengwagen goed voeren aan jongvee, maar ook aan melkvee, blijkt uit ervaringen in het praktijknetwerk. Boeren met een voermengwagen waarderen het kruidenrijke gras beter dan boeren zonder zo'n apparaat. Een van de deelnemers maakt lasagnekuil met 30 procent kruidenrijk gras en 70 procent regulier gras. Hij voert geen mais meer bij.

Het CLM maakte een interactieve infographic over het beheer van kuikengras.

Laatste reacties

 • koestal

  Dus toch de koeien op stal om kruidenrijk gras te voeren ,het lijkt wel of de boeren elk voorjaar vroeger maaien om in te kuilen

 • koestal

  wat voor een jaarproduktie haalt die boer per jaar per koe en wat is de drogestofopbrengst per ha ?

 • Fermer

  @koestal, nog van het 'oude stempel'? Wat heb je aan een productie van 10.000 liter per jaar, wanneer je er geen cent aan verdient?

 • koestal

  emmerei@ elke liter brengt nog geld op

 • koestal

  Wat een gelul van CLM

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.