AlgemeenNieuws

CDA: geen landbouwgrond meer uit productie nemen

Den Haag – Het CDA wil dat er geen landbouwgrond uit productie wordt genomen voor bijvoorbeeld natuur.

Dat zegt fractievoorzitter Sybrand Van Haersma Buma tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Buma vindt het naïef dat Nederland de meest vruchtbare landbouwgrond ter wereld uit productie neemt terwijl er een groot wereldvoedselvraagstuk is. “De wereldbevolking groeit en Nederland heeft de kennis en kunde om bij te dragen aan de productie van voldoende voedsel in de wereld”, aldus Buma.

De CDA’er pleit voor behoud van de landbouwgrond en voor meer zelfvoorzienendheid op Europese schaal. “Veel boeren stoppen en veel jonge boeren twijfelen dagelijks of ze het bedrijf willen voortzetten. We moeten voorkomen dat we straks niet alleen voor gas, maar ook voor voedsel afhankelijk zijn van importen uit China, Rusland of Oekraïne”, vindt Buma. Hij vindt dat er nu ingegrepen moet worden om het dreigende voedselprobleem het hoofd te bieden.

Buma kreeg veel kritiek van de Partij voor de Dieren, D66 en Groenlinks over zijn beleid. “Als u zelfvoorzienend wil worden qua voedsel kunnen we ook geen veevoer meer invoeren. Dat betekent een reductie van de veestapel met 70 procent. Dan zijn we het eens”, triggert Marianne Thieme (PvdD). Buma reageert zijn visie een langetermijnvisie is en dat er in Europa al proeven zijn met sojateelt.

Halbe Zijlstra (VVD) vindt dat de landbouw in Nederland behouden moet blijven omdat de sector met de kennis en kunde de rest van de wereld kan helpen om voldoende voedsel te produceren. Buma deelt deze visie.

Beheer
WP Admin