AlgemeenNieuws

Brabant kan emissiereductie niet afdwingen

Plaats Arcadis – De provincie Brabant kan bij bestaande bedrijven geen vermindering van geuroverlast of fijnstof afdwingen.

Dit blijkt uit een rapport dat Arcadis maakte in opdracht van de provincie Brabant. Hiermee wordt het moeilijk om deze problematiek ‘op redelijke termijn’ op te lossen.

Arcadis onderzocht de mogelijkheden die de provincie heeft om zowel stikstofemissie, als geur- en fijnstofoverlast terug te dringen. Het ging in het onderzoek specifiek om zogenaamde ‘stilzitters’, bedrijven die geen uitbreidingsplannen hebben. Wel wordt in het rapport benadrukt om niet al deze ‘stilzitters’ over één kam te scheren. Hieronder behoren namelijk ook de koplopers, die in de afgelopen twee jaar hun bedrijf al gemoderniseerd hebben. Voor nieuwe bedrijven en uitbreidingen geldt namelijk al dat zij moeten voldoen aan de eisen uit de Brabantse Zorgvuldigheidscore Veehouderij.

Om de problematiek in de nog aan te wijzen urgentiegebieden aan te kunnen pakken, onderzoekt de provincie echter ook de mogelijkheden die zij heeft om bestaande bedrijven te dwingen hun emissie te verminderen. Alle veehouderijen in één keer aanpakken via regionale wetgeving achten de onderzoekers van Arcadis echter niet mogelijk, tenzij landelijke wetgeving aangepast wordt. Via een provinciale milieuverordening kan de provincie geen emissiereductie van geur en fijnstof afdwingen, en zijn er ‘slechts beperkte mogelijkheden’ om ammoniakreductie te eisen.

De huidige Verordening stikstof en Natura 2000 biedt mogelijkheden voor het laatste, maar heeft als doelstelling dat ook de ‘stilzitters’ in 2028 aan deze eisen moeten voldoen. Deze termijn zou mogelijk nog verkort kunnen worden is een suggestie uit het onderzoek. Daarmee lijkt het juridisch instrumentarium van de provincie beperkt om in urgentiegebieden emissiereductie te verplichten. Alleen in samenwerking met het Rijk en gemeentes zouden alsnog dergelijke eisen gesteld kunnen worden.

Beheer
WP Admin