AlgemeenNieuws

Boycotproduct wel op expositie

Moskou – Producten die op de Russische boycotlijst staan, zijn wel welkom op de World Food expositie.

Dit liet de Russische voedselwaakhond Rosselkhoznadzor vrijdag weten. Rosselkhoznadozor kreeg naar eigen zeggen vanuit verschillende landen vragen over de regels omtrent import van producten voor de tentoonstelling.

De World Food expositie wordt van 15 tot 18 september in Moskou gehouden. Vanuit Nederland lijkt het animo echter niet heel groot. Het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering (NCH) zou in eerste instantie een Hollands paviljoen inrichten op de Russische beurs, maar heeft de trip afgelast. “We hebben deze reis kort na het bekend maken van de sancties al geannuleerd,” verklaart Marieke van der Wilk van het NCH. “We zagen er geen heil in om daar als collectief heen te gaan, aangezien de beurs juist bedoeld is voor de doelgroep die getroffen is door de sancties.” Het zou de eerste keer zijn geweest dat het NCH op deze manier aanwezig was op de World Food expositie.

Van der Wilk wil benadrukt dat het evenement volgend jaar gewoon weer op de agenda komt, mits er geen andere politieke maatregelen volgen. Daarnaast speelt ook  het aantal aanmeldingen een rol, dit jaar waren er nog niet voldoende om af te reizen, en vanwege de boycot werd niet verwacht dat dit aantal alsnog bereikt zou worden.

Vijf Nederlandse bedrijven hebben zich al wel aangemeld voor een plekje op de expositie. Handelsorganisatie Hoofdman-Roodzant, die onder andere groente en fruit naar Rusland exporteert, laat desgevraagd weten volgende week gewoon richting Moskou te reizen. Het bedrijf gaat ieder jaar naar de World Food expositie, en hoopt ook dit jaar weer contacten op te doen om nieuwe kansen en mogelijkheden te vinden.

Beheer
WP Admin