AlgemeenNieuws

Betaald toerisme in plaats van natuursubsidie

Utrecht – Exclusief toerisme kan in natuurgebieden voor inkomsten zorgen. Dat blijkt uit een plan dat organisatie InnovatieNetwerk opstelde in samenwerking met verschillende natuurorganisaties en het bedrijfsleven. De inkomsten die met het toerisme binnengehaald worden, kunnen wegvallende subsidies geheel of deels compenseren. Zo zijn natuurorganisaties minder afhankelijk van politieke beslissingen.

In Afrikaanse wildparken is toerisme al heel gewoon. Toeristen kunnen er tegen betaling op safari en in het wild overnachten in tenten en lodges. Iets dergelijks zou ook kunnen in Nederlandse topnatuur waaronder gerekend wordt: de Biesbosch, delen van de Wadden, de Wieden, de Weerribben en de Oostvaardersplassen. Met name die laatste is populair sinds het uitkomen van de film ‘De Nieuwe Wildernis’.

Het plan voorziet in een hotel aan de westkant van de Oostvaardersplassen met de naam ‘Wildernis inn Suydersee’. Hier zouden 120 kamers in moeten komen waar naar verwachting vooral internationale gasten gebruik van zullen maken die op doorreis zijn.

Aan de oostkant van de plassen zouden 75 lodges moeten komen en voor toeristen die echt ‘in the middle of nowhere’ tussen het wild willen verblijven, zijn in het plan luxe safari-tenten beschikbaar.

Het plan van het InnovatieNetwerk houdt niet op bij bestaande topnatuur. Ook bestaande gewone natuur is te exploiteren. Ook is nieuwe natuur te creëren door bijvoorbeeld bouwgrond die vanwege de crisis niet meer ontwikkeld wordt, om te zetten in tijdelijke natuur.

Alle voorstellen van het netwerk kunnen de natuur in Nederland €80 miljoen per jaar opleveren. Hiermee is zonder subsidie 200.000 hectare natuur te beheren.

Beheer
WP Admin