Home

Nieuws 823 x bekeken 1 reactie

Bestuurschaos kunstmestconcern Yara

Oslo – Kunstmestreus Yara International bevindt zich opnieuw in een ernstige bestuurscrisis. De eerder aangekondigde nieuwe topman Sven Richard Brandtzaeg ziet af van de baan.

Brandtzaeg is ontstemd omdat hij pas na zijn benoeming en bijna gelijktijdig met de pers werd geïnformeerd over fusiegesprekken van Yara met CF Industries, een Amerikaanse branchegenoot.
In januari 2014 werd bekend dat oudtopman Thorleif Enge wordt vervolgd vanwege corruptie. Enger kan tot tien jaar cel krijgen vanwege betrokkenheid bij het omkopen van hoge personen in de regering van India en Libië en toeleveranciers in Rusland. Ook andere voormalige topbestuurders worden vervolgd. Yara heeft het schandaal zelf aangekaart bij de recherche.
Brandtzaeg is momenteel CEO van aluminiumproducent Norsk Hydro, dat vroeger één bedrijf vormde met een voorloper van Yara. Net als Yara is Norsk Hydro goeddeels in handen van de Noorse staat. Brandtzaeg wil nu bij Norsk Hydro blijven. Yara legt zich bij het besluit neer en start een zoektocht naar een nieuwe topman. Huidig topman Jorgen Ole Haslestad blijft tijdelijk aan en leidt de zoektocht.
De vraag is of Brandtzaeg alleen ontstemd is over het late informeren of weet dat bij een fusie een positie als topman van het fusiebedrijf onzeker is. Yara benadrukt dat een fusie met CF Industries nog niet zeker is en alleen zal plaatsvinden als die voor beide partijen 'significante waarde' kan toevoegen. Yara zoekt naar groei in de VS, waar de schaliegasrevolutie de prijs van aardgas omlaag heeft geduwd.
Aardgas maakt een groot deel uit van de kostprijs van kunstmest op basis van stikstof, waarin Yara wereldwijd de grootste is. Andersom kan CF Industries profiteren van de sterke positie van Yara wereldwijd.

Eén reactie

  • farmerbn

    Dus een dochterbedrijf van de schatrijke Noorse staat wil fuseren met een Amerikaans bedrijf omdat die goedkoop gas heeft. En dat Amerikaanse bedrijf wil met yara fuseren omdat die wereldmarktleider is in de verkoop van kunstmest. De fusie gaat pas door als de Noren goedkoop gas krijgen uit Amerika en als de Amerikanen hun kunstmest duur kunnen verkopen in de wereld mbv yara. Naast de aandeelhouders van beide bedrijven schiet niemand hier iets mee op dus moet het verboden worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.