Home

Nieuws 954 x bekeken

'Alleen zuivel kan profiteren van TTIP'

Brussel - De Europese landbouw zal maar beperkt kunnen profiteren van een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten (TTIP). Dat stellen Duitse en Franse economen in een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de landbouwcommissie van het Europees Parlement. Het onderzoek is maandagmiddag gepresenteerd.

Eén sector kan als gevolg van een toenemende export profijt hebben van een handelsakkoord: de zuivel. Verder verwachten de onderzoekers dat er mogelijk voordelen te behalen zijn op het gebied van verwerkte producten waaronder wijn en gedestilleerde dranken en - onder bepaalde marktomstandigheden - suiker en biodiesel.

De rundvleessector moet echter het ergste vrezen. De onderzoekers schrijven dat de rundvleessector rekening moet houden met ernstige concurrentie, als de handel met de VS wordt geliberaliseerd. Ook de producenten van ethanol, pluimveevlees en granen, zouden door goedkope invoer schade kunnen ondervinden.

Daarnaast zal er een druk komen op de Europese regelgeving op het gebied van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, de voedselveiligheid en genetisch gemodificeerde organismen. Als Europese ondernemers worden geconfronteerd met producten die onder minder strenge wetgeving tot stand is gekomen, zal de naleving van de Europese regels mogelijk onder druk komen. Het zou zelfs kunnen dat het handelsakkoord uiteindelijk leidt tot grote veranderingen in de Europese wetgeving, omdat het voorzorgsbeginsel niet langer leidend zal zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.