AlgemeenNieuws

Agrarisch handelsoverschot 2013 naar boven bijgesteld

Den Haag – Het Nederlands agrarisch handelsoverschot van 2013 is naar boven bijgesteld naar €27,4 miljard.

Dat blijkt uit een Kamerbrief van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken). In januari werd het agrarisch handelsoverschot nog berekend op €26,3 miljard, een stijging van 12,8 procent ten opzichte van vorig jaar.

Het agrarische handelsoverschot komt tot stand uit de handel met EU-landen. Met de niet-EU-landen heeft Nederland een handelstekort voor agrarische producten. De importen uit de niet-EU-landen bestaan vooral uit oliezaden, veevoedergrondstoffen, (tropisch) fruit, koffie- en cacaobonen. Bij de export naar niet-EU-landen betreft het hoofdzakelijk bewerkte producten zoals zuivel, dranken, koffie, thee, cacao(-producten) en  sierteeltproducten.

Naast Duitsland zijn België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk de belangrijkste agrarische handelspartners. Bijna 80 procent van de Nederlandse agrarische export gaat naar landen in de EU.

Van de landen buiten de EU is China de belangrijkste exportmarkt, gevolgd door de VS en Rusland. Deze drie landen hebben een aandeel van 20 procent van de Nederlandse agrarische export buiten de EU.

Beheer
WP Admin