AlgemeenNieuws

Aantal bedrijven op slot om ammoniak onbekend

Den Haag – Het is bij het ministerie van Economische Zaken niet precies duidelijk hoeveel bedrijven er op slot zitten vanwege het ammoniakbeleid. Dat blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer van staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw).

Zolang de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) niet van kracht is, moeten provincies bedrijven vergunningen voor stikstofdepositie toetsen aan de hand van de Natuurbeschermingswet 1998. “Het exacte aantal bedrijven per provincie dat in een impasse verkeert ten gevolge van het gevoerde ammoniakbeleid is mij niet bekend”, schrijft Dijksma in reactie op vragen van VVD-Kamerlid Helma Lodders. “Het aantal Natuurbeschermingswet 1998 vergunningaanvragen, waarbij stikstofdepositie een rol speelt varieert van tientallen aanvragen in sommige provincies (bijvoorbeeld Friesland) tot honderden aanvragen in andere provincies als Noord-Brabant, Limburg en Gelderland.

Dijksma vindt dat er zo snel mogelijk duidelijkheid moet komen over de PAS. “Maar snelheid moet niet ten koste gaan van kwaliteit.”

In de Eerste Kamer is de behandeling van de PAS uitgesteld vanwege nieuwe onderzoeken naar het bepalen van de uitstoot van ammoniak.

Wiebren van Stralen van LTO Nederland meldt op Foodlog.nl dat veel natuurbeschermingswetvergunningen die verleend zijn in provincies worden aangevochten op basis van het voorzorgsprincipe. Het gaat er hierbij om of kan worden aangetoond of het project geen significant negatief effect heeft op de  beschermde natuur. In Friesland zijn volgens LTO recent twintig NB-wetvergunningen ingetrokken, in Noord-Holland worden om dezelfde redenen ook geen vergunningen meer verleend. Volgens Van Stralen worden nu alleen in Groningen en Flevoland nog vergunningen verleend voor bedrijven die willen uitbreiden. De provincie Utrecht heeft ook nog vergunningen verleend.

Beheer
WP Admin