Home

Nieuws 518 x bekeken 4 reacties

40.000 bedrijven hebben burger op minder dan 250 meter

Wageningen/Den Haag - Ongeveer 40.000 Nederlandse veebedrijven hebben te maken met één of meer woningen op een afstand van hooguit 250 meter. Dat is ongeveer 82 procent van de veehouderijbedrijven. Dat blijkt uit een analyse van Alterra van Wageningen UR. Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft de analyse maandag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Alterra berekent dat er in Nederland 214.000 burgerwoningen zijn in het buitengebied.

Aanleiding voor de vraag aan Alterra was een initiatiefnota van SP-Kamerlid Henk van Gerven, die oppert om een afstandsnorm in te stellen voor de minimale afstand tussen burgerwoningen en veehouderijbedrijven.

Alterra keek ook naar het aantal veehouderijbedrijven dat op minder dan 250 meter gevestigd is van een woonkern. Dat zijn er ongeveer 600, zegt Alterra, op basis van cijfers uit 2011.

Laatste reacties

 • info36

  Logisch, we zitten niet in Australie of Canada.

 • Cokie

  daar komt weer een bak ellende aan!

 • Ewullink

  Dan moet je ook industrie terreinen op minimaal 250 meter leggen....

 • pinkeltje

  Tja, alsof dat nieuws is. Vanouds stonden boerderijen vaak juist midden in het dorp. We hebben het in Nederland wel over platteland maar eigenlijk bestaat het platteland hier helemaal niet. 'You're never out of town' is wat buitenlanders nog wel eens opmerken als je ze vraagt wat ze het meest is opgevallen in Nederland. Er zijn trouwens ook heel wat snelwegen die minder dan 250 meter van particuliere bewoning vandaan liggen en zo kunnen we nog wel even.

Of registreer je om te kunnen reageren.