Home

Nieuws 628 x bekeken laatste update:8 aug 2014

Britten te afhankelijk van voedselimport

Londen - ''We zijn veel te afhankelijk van de aanvoer uit andere landen,'' aldus de National Farmers Union of England.

De bond wijst er op dat de algemene zelfvoorzieningsgraad voor levensmiddelen vorig jaar met 2 procentpunten is gedaald naar 60 procent. Eind jaren negentig stond dat nog op 75 procent. Voor vlees zijn de Britten nu voor 83 procent zelfvoorzienend, terwijl het land begin jaren negentig nog een netto-exporteur was.

''Wij vragen de consument, de winkeliers, de politici en de voedselindustrie om onze campagne 'Back British Farming' te ondersteunen en zetten dat extra in de schijnwerper door 7 augustus uit te roepen als de dag waarop we zonder eten zouden komen te zitten als we niet zouden invoeren,'' aldus de NFU.

Recent heeft dezelfde daling van de zelfvoorziningsgraad zich voorgedaan bij granen, hoewel de Britten dankzij een goede oogst dit seizoen wel weer netto-exporteur denken te worden. Verder wordt verse melk wel voldoende in eigen land geproduceerd maar neemt de invoer van kaas en andere zuivelproducten voortdurend toe.

Hoewel de zelfvoorzieningsgraad volgens de NFU niet zaligmakend is, is het wel een belangrijke indicator 'om vast te stellen of we in onze eigen voedselbehoefte kunnen voorzien als we minder uit het buitenland zouden kunnen halen.' Voorzitter Meurig Raymond: ''Je bedenken dat we vandaag niet meer te eten zouden hebben als we afhankelijk zijn van onze eigen productie is aardig alarmerend. Als je kijkt naar de ontwikkeling van de laatste twee decennia dan is het de hoogste tijd dat we de trend omdraaien. We weten dat de Britse consument graag product uit eigen land koopt, stel ons boeren en tuinders dan ook in staat dat te produceren.''

Of registreer je om te kunnen reageren.