Home

Nieuws 598 x bekeken

Winstval ABN Amro door bijzondere kosten

Amsterdam - ABN Amro heeft fors minder winst behaald in het tweede kwartaal van dit jaar, vooral veroorzaakt door twee bijzondere kostenposten. De nettowinst daalde, van €402 miljoen in het tweede kwartaal van vorig jaar, tot €39 miljoen. Dat maakte de in 2008 genationaliseerde bank vrijdag bekend.

De winst werd volgens ABN Amro gedrukt door een eenmalige kostenpost van €216 miljoen in verband met de overgang naar een nieuwe pensioenregeling en een heffing van €67 miljoen voor SNS Reaal. Dat is een heffing die de Staat heeft opgelegd als bijdrage aan de kosten van de nationalisatie van SNS Bank in 2012. Het bankbedrijf waarschuwde in juni al dat de invoering van de met de vakbonden overeengekomen nieuwe pensioenregeling ongeveer €216 miljoen zou kosten.

Deze posten buiten beschouwing gelaten hield ABN Amro een winst over van €322 miljoen over, 47 procent meer vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar.

De winst in het afgelopen kwartaal werd gestuwd doordat ABN Amro minder geld opzij hoefde te zetten voor leningen die waarschijnlijk niet meer afgelost zullen worden. Dat was vooral in de mkb-sector en bij woninghypotheken het geval. De voorzieningen voor slechte leningen bedroegen in totaal €342 miljoen, bijna een derde minder dan in het tweede kwartaal van vorig jaar.

ABN Amro wijst erop dat de winst in het tweede kwartaal van vorig jaar werd gestuwd door het vrijvallen van voorzieningen die in het verleden waren genomen. Het ging om geld dat opzij was gezet voor Griekse leningen en de oplichtingszaak rond Bernard Madoff.

ABN Amro-topman Gerrit Zalm toont zich al met al tevreden met de cijfers over de afgelopen driemaandsperiode. "Over het algemeen zijn wij tevreden met de behaalde resultaten en wij blijven voorzichtig optimistisch over het herstel van de Nederlandse economie. Al kan de opwaartse trend in de toekomst onder druk komen te staan door de toenemende geopolitieke risico's in de wereld", aldus Zalm in een toelichting.

De rentebaten, het overgrote deel van de inkomsten van de bank, klommen in het afgelopen kwartaal met 6 procent tot €1,44 miljard. In totaal bedroegen de inkomsten van de bank €1,9 miljard, 1 procent minder vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar.

De winst – buiten de twee bijzondere kostenposten – die ABN Amro realiseerde is ook terug te vinden in de kredietverlening van bank in de agrarische sector. In de eerste helft van dit jaar groeide de agrarische kredietverlening. Volgens directeur agrarische bedrijven Pierre Berntsen zijn er afgelopen jaar 300 nieuwe agrarische klanten bij gekomen. Hoe groot de groei is en wat de omvang van de agrarische kredietportefeuille is, maakt de bank niet bekend. Voor de dit jaar verwacht Berntsen een voortzetting van de groei.

De Russische boycot raakt de sector stevig, aldus Berntsen. Hij wijst erop dat in glastuinbouw en legsector al langer problemen waren. Hij ziet ook een lichtpuntje. "Er wordt nu nagedacht over het uit de markt nemen van overschotten. Het is te hopen dat deze moeilijke periode benut wordt om na te denken over versteviging van de afzetstructuur in de tuinbouw. Misschien komt er iets meer ruimte voor afstemming."

Of registreer je om te kunnen reageren.