Home

Nieuws 1063 x bekeken 14 reacties

Windmolenbouwers compenseren omwonenden

Amsterdam - Bouwers van windmolenparken gaan omwonenden in de omgeving van windmolens compenseren. Dat blijkt uit de gedragscode van de Nederlandse Wind Energie Associatie, waarover de NOS zondag berichtte.

Met de compensatie hoopt de belangenbehartiger van de windenergiesector het draagvlak voor windmolens te vergroten. Dat is noodzakelijk omdat er de komende jaren veel windmolens gebouwd zullen worden, vanwege de doelstelling om in 2020 een groter deel van de energie in Nederland uit hernieuwbare bronnen te halen.

De compensatie bedraagt volgens de gedragscode 40 tot 50 cent per megawattuur (MWh) aan opgewekte energie. Volgens de NOS komt dit neer op €3.000 per windmolen, die kan worden besteed aan bijvoorbeeld een speeltuin of een natuurpark. Naast de financiële compensatie roept de gedragscode op tot meer overleg tussen windmolenbouwers en de omgeving.

Laatste reacties

 • trijnie

  Dat bedrag stelt niks voor. Als je de belasting, die als belastingbetaler voor de subsidie eraf trekt, betaal je nog een fiks bedrag aan deze molens terwijl je huis flink in waarde achteruit gaat.

 • a.t.herwijnen

  Is het niet zo dat, wie het dichtstbij een windmolen woont de meeste last heeft (waarde daling onroerend goed). Lekker makkelijk om dan geld vrij te maken voor de gehele buurt om zo zieltjes te winnen. Op die manier wordt je als grootste belanghebbende in de minderheid geplaatst. VIES POLITIEK SPELLETJE.

 • brommert

  ze moeten maar een paar mensen afsluiten van energie die overal tegen zijn

 • trijnie

  Brommert die windenergie is maar voor een enkeling lucratief en dat is die boer die voor een formidabel bedrag een stukje grond verhuurd aan de windturbine-exploitant.
  Met enkele molens is ie al onder de pannen.
  Maar wie levert in op zijn woonplezier en het kapitaal wat in zijn woninkje zit??? Juist de mensen in de buurt.
  Maar daar wordt geen rekening mee gehouden, zo is het veelal:
  Ikke, ikke en de rest mag......

 • pinkeltje

  Er zijn ook mensen die het wel handig vinden wanneer het licht aan gaat als ze op het knopje drukken...

 • alco1

  We moeten elkaar niets wijs maken. Een huis vlak naast een turbine is onverkoopbaar. Plaatsen vlakbij bebouwing is dan ook niet te compenseren met een flut bedrag.
  Er moet gedebatteerd worden over vrije plaatsing gerelateerd aan het aantal kilometers.

 • veldzicht

  Schei toch uit met die zon en wind energie,als het niet waait en de zon schijnt niet zit je in het donker,terwijl het al 12jaar duurt om de energie
  van windmolens terug te krijgen om die dingen te produceren en op te bouwen.en tegen die tijd zijn ze wel versleten.
  met 4 moderne kerncentrales heb je altijd stroom voor een fractie van de kosten van wind energie,natuurlijk niet neerzetten op een breuklijn(Japan)dan gaat het niet goed
  verder zijn ze zeer veilig.en heb je niet die landschap verpestende ondingen.

 • piethermus1

  Wat willen we nou eigenlijk wel? We (lees; velen) willen geen kolencentrales, want vies. We willen geen olie en gascentrales, want afhankelijk van onbetrouwbaar buitenland (Rusland, Arabische landen), We willen geen kernenergie, want onveilig (Fukushima, Tsjernobyl, Harrisburg). We willen geen windenergie, want dan daalt de waarde van mijn huis en de boer krijgt te veel geld, want ik ben afgunstig en zoek een smoes om tegen windenergie te zijn vanwege die afgunst. We willen geen zonneenergie, want de zon schijnt 's nachts niet en het reflecteert zo en dan doen mijn ogen pijn en loop zo psychische schade op, omdat ik toch al zo'n zwakke zenuwenlijer ben.
  We weten wel wat we niet willen. Maar we weten niet wat we wel willen. We willen wel goeikope stroom altijd beschikbaar. Kortom; Weten wat we niet willen is me te makkelijk en vrijblijvend.

 • alco1

  Daar heb je gelijk in Veldzicht, echter is men toch huiverig voor de veiligheid. Maar kijk eens over de grens, als daar iets mis is, zijn voor ons de consequenties net zo groot. Dus kun je het net zo goed zelf doen.
  Daarnaast is het totale kostenplaatje met zonne- en wind energie nog hoger, omdat de kolencentrale steeds standby moet blijven

 • veldzicht

  Het verkooopt natuurlijk veel makkelijker,je hebt wind zet er een molentje op en je hebt graties stroom aldus die milieukwijlers van Gr.links en green peace,dat het niets oplost en dat er tot 2018 €17 miljard subsidie bij moet hangen ze maar liever niet aan de grote klok,eigenlijk is het toekomstige probleem is nog niet eens zozeer elektriciteit maar gas voor verwarmen en
  olie voor vervoer en transport als Rusland en het middenoosten vervelend (kraandicht draaien)gaan. doen als, over zo,n 30 a 40 jaar
  olie en gas schaars beginnen te worden redt je het echt niet met een windmolen en ,n zonne paneeltje

 • veldzicht

  Het verkoopt natuurlijk veel makkelijker ,je hebt wind zet er een molentje op en je hebt stroom aldus die milieu kwijlers van Gr.links en green peace
  dat er tot 2018 €17 miliard subsidie bij moet hangen ze maar liever niet aan de grote klok,eigenlijk is elektriciteit nog niet eens het probleem dat kan je op zoveel manieren opwekken ,maar gas voor verwarmen en industrie en olie voor vervoer en transpoort als Rusland en het middenoosten vervelend gaan doen(kraan dicht draaien)als over 30 a 40 jaar olie en gas schaars worden redt je het echt niet met een windmolen en ,n zonnepaneeltje maar is grover geschut nodig.

 • veldzicht

  Waar komt #10 nou weer vandaan?? die was weg.

 • piethermus1

  windenergie zou je op moeten kunnen slaan via electrolyse in de vorm van waterstof ofzo.... het gaat om de opslag van energie uit wind of zon of andere bron... bij fossiel is de energiebron/vorm tevens de opslag.... dat is dus de makkelijkst vorm... alleen komt soms die uit landen die niet altijd betrouwbaar zijn...

 • trijnie

  In Duitsland staan velden vol met zonnepanelen, niet fraai maar een laagblijvend houtwalletje er om heen en draaien maar.
  Brengt misschien wel meer op dan hooi.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.