AlgemeenNieuws

Werktijdverkorting mogelijk wegens boycot

Den Haag – Bedrijven die hard worden geraakt door de Russische boycot van onder meer groente en fruit, kunnen werktijdverkorting aanvragen voor hun personeel.

Dit bleek vrijdag uit een brief van het ministerie van Economische Zaken aan de Tweede Kamer. De regeling wordt vrijdagmiddag opengesteld. Daarnaast kunnen bedrijven de Russische boycot als externe oorzaak van betaalproblemen aangeven bij de Belastingdienst waardoor zij uitstel van betaling van te betalen belastingen kunnen krijgen.

Ook onderzoekt het ministerie de mogelijkheid om opnieuw de regeling met betrekking tot de garantstelling van werkkapitaal in te voeren, een maatregel waar ook tijdens de Ehec-crisis gebruik van gemaakt kon worden maar waar indien gewenst eerst de Europese Commissie toestemming voor moet geven.

Het Nederlandse pakket is bedoeld als aanvulling op de maatregelen die in Europees verband worden verwacht. Daarnaast wordt verwezen naar een aantal bestaande garantie- en borgstellingsregelingen, zoals de garantie ondernemingsfinanciering, de borgstelling MKB-kredieten en de garantstelling landbouw.

Verder wil de overheid zich de komende tijd extra inzetten om getroffen bedrijven te helpen alternatieve afzetmarkten te zoeken. Daarvoor wordt in samenwerking met het bedrijfsleven een taskforce opgesteld.

Beheer
WP Admin