AlgemeenNieuws

‘WUR loopt €20 miljoen mis door opheffing productschappen’

Wageningen – Wageningen UR mist door het verdwijnen van de productschappen €20 miljoen aan onderzoeksgeld. Afgelopen jaar was er voor €13 miljoen aan opdrachten rechtstreeks vanuit de schappen, aangevuld met €7 miljoen uit andere bron. Dat zegt bestuursvoorzitter Louise Fresco. Deze geldstroom valt weg terwijl nog onbekend is welke nieuwe onderzoeksopdrachten er voor in de plaats komen.

Fresco noemt de afschaffing van de productschappen een besluit ‘waarvan de consequenties niet goed zijn doordacht’.

Maandag 1 september opent Fresco het nieuwe academische jaar. Ze wil de communicatie tussen wetenschap en publiek verbeteren. Ze ziet zichzelf als ‘ambassadeur’. “Het is heel belangrijk om ons nog bewuster te zijn van het maatschappelijk debat rondom voedsel en landouw.” Het maatschappelijk debat daarover moet beter georganiseerd worden, vindt ze. “Collectief hebben we de connectie losgelaten tussen wat technisch kan en wat maatschappelijk wenselijk is. Daar moeten we mee aan de slag. We moeten beter en eerder communiceren. Niet aan het einde, maar aan het begin van het onderzoeksproces”, zegt ze in een interview met Boerderij.

Fresco is zeer lovend over de Nederlandse landbouw. Die heeft in haar ogen nog steeds een voorsprong op de rest van de wereld. “Hier weten we om te gaan met de eisen die de maatschappij aan de landbouw stelt. Een Amerikaans melkveebedrijf kan veel groter zijn, maar wij hebben de meest doordachte stallen en beheer van de weiden eromheen. Wat betreft multifunctionele landbouw lopen we voor op bijna iedereen, vooral vanwege de combinatie met hoge productiviteit.”

Haar voorganger Aalt Dijkhuizen was een bekend pleitbezorger van intensivering van de landbouw, wat hem ook veel kritiek opleverde. Fresco wil niet in diezelfde discussie vervallen. “We moeten het woord ‘intensivering’ eerst maar een tijdje vermijden. Dat is zo beladen dat het niks meer toevoegt.”

Lees het interview met Louise Fresco dinsdag in Boerderij en Boerderij Vandaag.

Beheer
WP Admin