Home

Nieuws 2564 x bekeken 33 reacties

'WUR loopt €20 miljoen mis door opheffing productschappen'

Wageningen - Wageningen UR mist door het verdwijnen van de productschappen €20 miljoen aan onderzoeksgeld. Afgelopen jaar was er voor €13 miljoen aan opdrachten rechtstreeks vanuit de schappen, aangevuld met €7 miljoen uit andere bron. Dat zegt bestuursvoorzitter Louise Fresco. Deze geldstroom valt weg terwijl nog onbekend is welke nieuwe onderzoeksopdrachten er voor in de plaats komen.

Fresco noemt de afschaffing van de productschappen een besluit 'waarvan de consequenties niet goed zijn doordacht'.

Maandag 1 september opent Fresco het nieuwe academische jaar. Ze wil de communicatie tussen wetenschap en publiek verbeteren. Ze ziet zichzelf als 'ambassadeur'. "Het is heel belangrijk om ons nog bewuster te zijn van het maatschappelijk debat rondom voedsel en landouw." Het maatschappelijk debat daarover moet beter georganiseerd worden, vindt ze. "Collectief hebben we de connectie losgelaten tussen wat technisch kan en wat maatschappelijk wenselijk is. Daar moeten we mee aan de slag. We moeten beter en eerder communiceren. Niet aan het einde, maar aan het begin van het onderzoeksproces", zegt ze in een interview met Boerderij.

Fresco is zeer lovend over de Nederlandse landbouw. Die heeft in haar ogen nog steeds een voorsprong op de rest van de wereld. "Hier weten we om te gaan met de eisen die de maatschappij aan de landbouw stelt. Een Amerikaans melkveebedrijf kan veel groter zijn, maar wij hebben de meest doordachte stallen en beheer van de weiden eromheen. Wat betreft multifunctionele landbouw lopen we voor op bijna iedereen, vooral vanwege de combinatie met hoge productiviteit."

Haar voorganger Aalt Dijkhuizen was een bekend pleitbezorger van intensivering van de landbouw, wat hem ook veel kritiek opleverde. Fresco wil niet in diezelfde discussie vervallen. "We moeten het woord 'intensivering' eerst maar een tijdje vermijden. Dat is zo beladen dat het niks meer toevoegt."

Lees het interview met Louise Fresco dinsdag in Boerderij en Boerderij Vandaag.

Laatste reacties

 • Ishtar

  Onderzoek doen is belangrijk, maar ik wist niet dat een universiteit een politieke instelling was waar onderzoek gewogen wordt op belangen.

 • Zuperboer

  Die uitspraak over die amerikaanse stallen is gedaan door een mw. waarvoor ik alle respect heb, maar die nog nooit met de BZV-laarsjes aan in de stront gestaan heeft. Ik heb me deze zomer verbaasd over de enorm efficiente inzet van materialen, grondstoffen en arbeid op amerikaanse melkveebedrijven. Onze mestopslag en -aanwending zijn een drama vergeleken met de amerikaanse opzet. Daar regeert de eenvoud en dat zou hier ook een zegening zijn. Met al onze emissiefabels en met name de kunstmatige oplossingen die we hebben bedacht en de dichtgerekende modellen die we hanteren om het beleid te verdedigen. Landbouwbeleid lijkt op zwarte piet-beleid en de ontaarde moslimproblematiek en daarmee op de doorgeschoten angst om de waarheid te vertellen en te aanvaarden. Alles moet wetenschappelijk te verklaren zijn. Soms moet je gewoon doen. Ga eens kijken in de USA mevrouw Fresco en vooral praat eens met boeren hier en daar.

 • schoenmakers1

  toch wel mooi dat die miljoenen bij de boer in de beurs blijven, is in het verleden genoeg verbrast

 • glaasje

  Erg veel geld wat de UR elk jaar krijgt voor al die onderzoeken. Wat alleen maar kosten verhogend voor de boeren is geweest en nog is. Die belachelijke regels en zogenaamde eisen van de maatschappij hebben ons handen vol geld gekost. ( het mestbeleid. enz.) Als alles over boeren en de landbouw negatief in het nieuws wordt gebracht gaat de maatschappij dat ook denken. Wij zijn als landbouw de nummer 1, maar zie dit nergens in kranten of op TV terug.

 • w v gemert

  Zolang de onderzoeken te weinig gericht zijn op verbeteringen de positie en financieel resultaat van de primaire bedrijven, tot die tijd de geldkraan maar dicht houden. De richting van de onderzoeken hebben een te hoog Wakker Dier richting zeker als je dit zet langs de onderzoeksresultaten van Oxfam Novib (Nederlandse varkenshouders zijn de beste van de wereld).

 • glaasje

  Echt belachelijk dat er miljoenen van de productschappen naar wageningen gingen. helemaal niet erg dat ze dit mislopen.
  Ben het helemaal met bovenstaande eens

 • l coumans

  ja louise dan maar eens aan de slag gewoon keihard werken voor je geld

 • cornelis 22

  De Amerikanen inefficient noemen , hoe krijgt ze het verzonnen. Wij zijn inefficient met peperdure en energie vretende luchtwassers,mestscheiders ,emissiearme stallen,duizenden ambtenaren die je op de huid zitten etc. voegt allemaal niets toe ook voor het milieu niet. Afgelopen twee maanden zijn de firma Qlip, de NVWA, het COKZ , de provincie,de gemeente en het waterschap op visite geweest. Geen enkele overtreding ben ook geen notoire wetsovertreder wel is mijn tolerantie niveau inmiddels overschreden.
  Steeds wordt er iets nieuws verzonnen BEX, derogatie,natuurbeschermingsvergunning etc.ben vast nog wel iets vergeten.

 • schoenmakers1

  ja cornelis, je kunt beter in de bijstand zitten, heb je niet zoveel controle, zo zie je maar weer, ambtenaren maken meer kapot als drank goed kan maken

 • j.verstraten1

  Tsjonge jonge, wat zijn we weer lekker kritisch in de reacties. Er zullen best wel miljoenen euro's onderzoeksgeld verspild worden, daar is het ook onderzoek voor en ook verspilde onderzoeken kunnen leermomenten opleveren. Wageningen is een van de weinige instituten met enig respect welke continue uitdraagt hoe goed de veehouderij in NL acteert en zonder wageningen hadden we al lang krimp van dierlijke sectoren gehad. Wil je eenvoud van regels? Bex en derogatie had zonder ondersteuning van Wageningen nooit bestaan, idem voor luchtwassers. Ik denk dat een aantal boeren gezien de reacties liever deze miljoenen in de vorm van opkoopregelingen oid rechtstreeks in de pocket zou willen zien glijden. Kan het nog begrijpen ook.
  De VS is ruim 200 x NL en daar lopen 10x het NL aantal koeien dus de impact op milieu is totaal niet vergelijkbaar.

 • Mels

  Dit toont ook de oogklep denkwijze aan van mvr Fresco,al nooit geen hoge pet van op gehad als bestuursvoorzitter van de WUR maar nu helemaal niet meer. Amerikanen inefficient??? Al die dure toeters en bellen die niks opleveren als alleen maar werk voor de toeleveranciers en kjosten de boeren alleen maar geld. Dus mvr Fresco. Stap op als bestuursvoorzitter want deze opmerking getuigd van een dermate hoge graad van stommigheid die onmogelijk gepaard kan gaan met een dergelijke functie.

 • Ferm

  @j.verstraten1, als Wageningen één van de weinige instituten met respect is en continu uitdraagt hoe goed de veehouderij in NL acteert, waarom is er dan zo weinig draagvlak in de samenleving? Of blinken we voor de buhne uit in innovatie, maar moet de boer dat bekopen met een hogere kostprijs. Misschien moesten we eerder accepteren dat er grenzen zijn in de landbouw. Nu verleggen we de grens steeds verder en daar komt ook een keer een eind aan, maar zitten we wel met een hele hoge kostprijs vanwege die grensverlegging.
  Het is net wat @Mels zegt 'het levert de boer alleen maar meer werk en kosten op'. De periferie is de enige die er goed aan verdient. Mijns inziens geen boerenbelang.

 • j.verstraten1

  Mels, goed lezen, nergens staat dat de landbouw in de VS inefficient is, maar wel dat wij weten om te gaan met maatschappelijke eisen , doordachte stallen bouwen mét het beheer van de weiden eromheen.
  Als je puur voor efficiëntie en lage kostprijs gaat moet je niet in NL willen boeren, zelfs niet in west Europa. Dus buitenlanders hou op met klagen en schrijf niet 'we' als je 'jullie' bedoelt. In Afrika hebben ze trouwens nóg minder regels en zeer goedkope arbeid. Minimumloon in NL ook maar afschaffen?

 • Mels

  Wat zijn maatschappelijke eisen als deze eisen door een paar grachtengordel ver van de wereld afstaande malloten worden opgedrongen aan Jan met de pet die elke maand maar net alles kan betalen?? Het interresseert de meesten geen bal zolang als het maar niet te duur is. Wil niet zeggen dat we bepaalde praktijken omwille van de kostprijs maar weer in moeten voeren. Waar ik naartoe wil is het simpele feit dat men hier(West Canada) zich niet al te druk maakt om de dingen die in NL een groot deel van de kostprijs bepalen. Mede door de weersomstandigheden en het klimaat door het jaar ontstaan.

 • j.verstraten1

  Paysanne, dé samenleving bestaat in deze niet. Gemiddeld scoort de landbouw een dikke (7,6) voldoende. En Wageningen is niet de enige met een mening over landbouw, er zijn er ook die er heel anders over denken en die praten ook mee. Ik weet wel dat politici veel gevoeliger zijn voor de mening van Wageningen dan die van welke boerenbelangenorganisatie dan ook. Probleem is wel dat ze in Wageningen niet opereren vanuit de tijdsgeest waarin we heden ten dage leven maar puur vanuit de wetenschap. Daardoor zet men zich met regelmaat buitenspel in de discussie. Door Aalt Dijkhuizen, een fervent pleitbezorger voor intensivering en hierdoor door veel boeren op handen gedragen is de status van Wageningen in NL ( niet daarbuiten) op een hellend vlak gekomen. Ik hoop dat Louise Fresco verder afglijden kan voorkomen.

 • Ferm

  @j, verstraten1, inderdaad scoort landbouw gemiddeld een 7.6. Op zich een mooi cijfer. Toch zie je deze dikke voldoende niet terug in het draagvlak van de samenleving voor de landbouw. Het is maar net hoe de vraagstelling is geweest. Burgers staan sympathiek tegenover de voedselproducenten/boeren, maar niet tegen de intensivering. Daar zit het pijnpunt volgens mij. Indedaad als je efficiênt en voor een lage kostprijs wil boeren moet je niet in Nederland zijn. Wij hebben ook de kentering in Nederland gezien en voelden ons daar niet meer thuis. Wij zijn ook vertrokken. Doet nog steeds wat pijn en we voelen ons nog steeds verbonden met diegenen in Nederland die in hetzelfde schuitje zitten als ons . Vandaar dat ik af en toe ageer. Ook al kunnen we het niet veranderen, we hoeven het er niet mee eens te zijn.

 • j.verstraten1

  Je hoeft het er idd. niet mee eens te zijn Paysanne, maar dit forum lijkt in toenemende mate op de klaaglijn welke vroeger op radio 3 vrijdagmiddag bij Dolf Jansen te horen was. Afzeiken om eigen frustraties af te reageren. Pas maar op Paysanne dat je niet verzuurd en je afzet tegen je oude vaderland om je in het nieuwe beter te voelen. Dat heb ik al bij teveel emigranten gezien. Ik heb een jaar of 15 geleden ook buiten landsgrenzen gekeken, heb de keuze gemaakt om hier te bijven en dan moet je het eea accepteren, het glas halfvol houden en doorrrrrrrrrrr! anders wordt je er depressief van. Ik geloof er heilig in dat je je eigen toekomst maakt . Vroeger gold het recht van de sterkste, tegenwoordig moet je om te overleven je vooral kunnen aanpassen.

 • Ferm

  @j. verstraten1, kritiek wordt al gauw uitgelegd als klagen. Afzeiken doe ik op de wc en trek door. Wij hebben het roer omgegooit, varen een nieuwe koers, alleen niet in Nederland. Wij maken onze eigen toekomst in plaats van ons neer te leggen bij onmacht. Wij zijn ondernemers en dan doe je dat: rendement halen op de best mogelijke manier. Hoop dat je niet depressief wordt bij het blijven aanpassen. Succes ermee met doorrrrrrrgaan!

 • bertes

  al die wurg wetten hebben we zelf betaald. bijvoorbeeld de ammoniak metingen. die kloppen niet. ze zijn verzonnen. Wageningen moet je vergelijken met bekende onderzoekers die alles uit hun duim gezogen hebben. de overheid komt zelf met emotie antwoorden. en Wageningen krijgt de opdracht, en breid daar een Rapport omheen. en de boer betaald wel.

 • Mozes

  Uitmuntende reacties @J.Verstraten.

 • glaasje

  Dit is geen klaaglijn. Het is alleen frustrerend, dat die onderzoekers bakken met geld verdienen en de boer het gelag kan betalen En dit is voornamelijk de varkens- en pluimveehouders. Ze zullen daar in Wageningen heus wel goede dingen doen, maar dat is niet merkbaar voor de veehouders

 • w v gemert

  De producenten organisatie moet de kraan maar een tijdje dicht houden, dan gaan ze vanzelf aan reflectie doen.

 • piethermus1

  Juist Louise Fresco is DE persoon die aan de rest van de samenleving uit kan leggen wat onze Nederlandse landbouw voorstelt. Wij als boeren moeten juist zo'n persoon koesteren. Sommige boeren snappen niet dat ze een deel uitmaken van de grote buitenwereld rond hen heen die vnl. uit niet-boeren bestaat. Vraag is uiteraard tot hoever die samenleving ons kan dwingen. Ons bestaan als landbouw moet immers wel kunnen voortbestaan. Diezelfde samenleving moet wel doorhebben dat landbouw het fundament van elke menselijke samenleving. Wij als boeren hebben de juiste boodschappers nodig, die door de rest van de samenleving ook gehoord worden. Louise Fresco is zo'n persoon. Ik heb haar hoog zitten.

 • piethermus1

  @J Verstraten! Jij snapt het!

 • koestal

  Dat geld is altijd bij de boeren weggehaald en gebruikt om die hoge salarissen bij de WUR in stand te houden.,Wat is nu het probleem ?

 • koestal

  Louise,zit niet op je nagels te bijten !

 • piethermus1

  Wat zijn hier een stel jankboeren aanwezig. Wat zijn sommige van mijn boerencollega's toch ongegeneerd schaamtevol aan het janken... Get a life! En kijk eens verder dan je boerenerf en kijk eens verder dan je boerenwereld(je) groot is... Daar moet je immers je spullen kwijt in die buitenwereld bij de gewone mensen, de consumenten, de gewone belastingbetaler.

 • agro1

  in wageningen lopen ongetwijfeld ook stapels rond, alleen is dat nog niet naar buiten gebracht. een beerput moet je wel een beetje gesloten houden, vervluchtiging, jeweetwel. ciolos boppe!!!

 • zon

  #27.
  Met boerengeld wordt kennis opgebouwd.
  Dit wordt gratis en voor niets weggegeven aan het buitenland.
  Onder het mom van goede doelen.
  Zeer sociaal dat zeker,maar de NL boer kost het gewoon geld en de concurrentie wordt geholpen.
  Dat geld hadden ze al veel eerder moeten stoppen.


 • piethermus1

  rotte appels heb je overal... dus ook op een universiteit... net zo goed als tussen ons boeren...
  is dat nou leuk altijd verongelijkt wijzen naar anderen? (ondertussen wijzen er dan 3 vingers naar jezelf)

 • Marco22

  Er zijn in de loop van de tijd een gewoonte ontstaan dat instanties in leven worden gehouden met produktschaps geld. Dat is nu ten einde gekomen. Maar dat is niet helemaal waar. Met het oprichten van ZuivelNL en een producenten organisatie varkensvlees, klinkt toch als oude wijn in nieuwe zakken.
  Je ziet de zelfde namen weer voorbij komen. Zelfs ZuivelNL vestigd zich in het zelfde gebouw als PZ. Zelfde personeel zelfde kantoor inventaris incluis kaartenbak. Andere bord aan de muur de rest blijft het zelfde. Boeren blijven de LTO Gd Wur LEI en vele anderen sponsoren.

 • zon

  #31,dat koeieboeren de Lto steunen kan ik begrijpen.
  Maar de andere sectoren hebben er niets aan.
  Vaak worden ze zelfs tegengewerkt.
  Zie het dierrechtencircus van het voorjaar.
  De LTO wist al dat er quota zaten op de dieren maar laten hun pluimvee en varkens vakgroepen doodleuk strijden voor het opheffen van dierrechten.
  Als vakgroep zijnde moet je je dan toch wel belazerd voelen.
  Als WUR extra geld wil,misschien wil postcodeloterij wil nadenken over een gift?

 • Boer2013

  Ik schrik toch echt van de reacties van sommige collega agrariërs. Natuurlijk kan het nut van sommige onderzoeken wel eens in twijfel worden getrokken. Zonder wetenschap en daarmee onderzoeksinstellingen als de WUR hadden wij als Nederland niet zulke ontwikkelde bedrijven gehad als nu. Daarmee snap ik ook de reacties niet. De onderzoeksvragen die vanuit PA werden betaald, kwamen van ons.......daarbij bepaalde een commissie ook uit onze eigen gelederen aan wie het onderzoek gegund werd. Mij bekruipt dus het gevoel dat mensen die op dit forum zo hoog van de toren blazen nooit goed hebben geweten dat zij zelf aan zet waren. Hoe luidt het spreekwoord ook alweer.......de beste stuurlui staan aan wal.
  Maar ja........als jij onderzoeksresultaten van multinationals ook onafhankelijk vindt be my guest.......of gaan die zelfde mensen hier dadelijk ook weer over zitten klagen?
  Heren ga alstublieft aan het werk op uw eigen bedrijf en ben blij met de agrostructuur zoals wij die nu hebben. En inderdaad denk ik ook dat Louise Fresco een goede combi is tussen wetenschap en praktijk........en daar horen ook opmerkingen bij die niet altijd even gunstig zijn voor ons.......maar ook wij moeten eens wat vaker de hand in eigen boezem steken.

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.