Home

Nieuws 4672 x bekeken 1 reactie

Verwerkt product alsnog Russische grens over

Moskou – Westerse producten die op de Russische boycotlijst staan en in Wit-Rusland of Kazachstan verwerkt worden, mogen vervolgens alsnog de grens met Rusland over.

Dit deelde de Russische vicepremier Arkady Dvorkovich volgens verscheidene Russische media maandag mee.

De vicepremier zou dit geroemd hebben als kans voor Wit-Rusland en Kazachstan, waar Rusland samen een douane-unie mee vormt. Door het verwerken van bijvoorbeeld Europese zuivel of groente tot een nieuw product 'met een grote toegevoegde waarde', zouden de twee landen alsnog als doorvoerluik van westerse producten naar Rusland kunnen fungeren. Op deze manier zou Rusland proberen om de stijgende voedselprijzen in het land onder controle te krijgen.

"Onze partners in de douane-unie kunnen profiteren van de huidige situatie, door producten te verwerken die wij normaal direct zouden importeren," aldus Dvorkovich. Vorige week vonden er nog gesprekken plaats tussen Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan om te voorkomen dat de twee laatstgenoemde landen gebruikt zouden worden voor het omkatten van producten. Wit-Rusland en Kazachstan gaven toen aan gewoon westerse producten te blijven importeren, maar er strikt op toe te zien dat deze niet zouden worden doorgevoerd naar Rusland.

De door Rusland geïnitieerde douane-unie bestaat tot zover uit de hierboven genoemde drie landen, maar er zijn gesprekken gaande met verschillende andere landen om zo de unie te kunnen uitbreiden, voornamelijk voormalige Sovjet-landen. Mochten deze toetreden dan zouden hiervoor dezelfde regels gelden.

Eén reactie

  • agratax2

    Rusland boycot westerse producten, maar wil ze graag importeren als ze via hun partners naar binnen kunnen na een kleine bewerking. Hier zullen de heren wel al een snelle en goedkope oplossing voor hebben gevonden. Het stempel -made in ****** - ligt al klaar om zo als doorgeef luik te dienen.

Of registreer je om te kunnen reageren.