AlgemeenNieuws

Verlaging stikstofgebruiksnormen zuidelijk zandgebied definitief

Den Haag – De stikstofgebruiksnormen van uitspoelingsgevoelige akker- en tuinbouwgewassen in het zuidelijk zand- en lössgebied worden per 1 januari 2015 met 20 procent verlaagd.

De nieuwe gebruiksnormen zijn gepubliceerd in de Staatscourant en zijn daarmee definitief geworden. De lagere normen waren al eerder aangekondigd. De normen voor bijvoorbeeld hoogproductieve consumptieaardappelen gaat naar 208 kilo stikstof per hectare, terwijl deze norm in de overige zandgebieden in Nederland 260 kilo is. Voor cichorei, luzerne, pootaardappelen, uien, granen, wortelen, witlof, bloembollen, en fruitteeltgewassen geldt geen lagere gebruiksnorm voor de zuidelijke zand- en lössgronden ten opzichte van de normen in andere zandgebieden in Nederland.

De verlaging van de gebruiksnormen is het gevolg van het te hoge nitraatgehalte in het grondwater in de zandregio’s in Noord-Brabant en Limburg en in het lössgebied in Zuid-Limburg. Modelberekeningen van de Wageningen UR laten zien dat op basis van deze maatregelingen binnen ongeveer tien jaar gebiedsgemiddeld aan de nitraatnorm van 50 mg/l wordt voldaan.

Naast de aanscherping van de gebruiksnormen wordt het door de aanpassingen van de nitraatrichtlijn ook mogelijk om herstelbemesting uit te voeren na zware regenval. Daarnaast mogen graantelers op klei die een bovengemiddelde hectareopbrengst hebben een hogere stikstofgebruiksnorm hanteren. Eerder werd ook voor suikerbieten, fritesaardappelen een opbrengstafhankelijke gebruiksnorm ingesteld.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin