Home

Nieuws 3510 x bekeken 10 reacties

Verlaging stikstofgebruiksnormen zuidelijk zandgebied definitief

Den Haag – De stikstofgebruiksnormen van uitspoelingsgevoelige akker- en tuinbouwgewassen in het zuidelijk zand- en lössgebied worden per 1 januari 2015 met 20 procent verlaagd.

De nieuwe gebruiksnormen zijn gepubliceerd in de Staatscourant en zijn daarmee definitief geworden. De lagere normen waren al eerder aangekondigd. De normen voor bijvoorbeeld hoogproductieve consumptieaardappelen gaat naar 208 kilo stikstof per hectare, terwijl deze norm in de overige zandgebieden in Nederland 260 kilo is. Voor cichorei, luzerne, pootaardappelen, uien, granen, wortelen, witlof, bloembollen, en fruitteeltgewassen geldt geen lagere gebruiksnorm voor de zuidelijke zand- en lössgronden ten opzichte van de normen in andere zandgebieden in Nederland.
De verlaging van de gebruiksnormen is het gevolg van het te hoge nitraatgehalte in het grondwater in de zandregio's in Noord-Brabant en Limburg en in het lössgebied in Zuid-Limburg. Modelberekeningen van de Wageningen UR laten zien dat op basis van deze maatregelingen binnen ongeveer tien jaar gebiedsgemiddeld aan de nitraatnorm van 50 mg/l wordt voldaan.
Naast de aanscherping van de gebruiksnormen wordt het door de aanpassingen van de nitraatrichtlijn ook mogelijk om herstelbemesting uit te voeren na zware regenval. Daarnaast mogen graantelers op klei die een bovengemiddelde hectareopbrengst hebben een hogere stikstofgebruiksnorm hanteren. Eerder werd ook voor suikerbieten, fritesaardappelen een opbrengstafhankelijke gebruiksnorm ingesteld.

Laatste reacties

 • ikkethuis

  Ik had beter voor boekhouder kunnen leren ipv de landbouwschool, daar heb je tegenwoordig meer aan, alleen blijft het echte werk dan liggen

 • pinkeltje

  Dan weten we dus over 10 jaar of de modelberekeningen kloppen. Maar dan moeten we naar ik aanneem de komende tien jaar ook weer en groeiomstandigheden hebben volgens het model. Ben benieuwd. Anderzijds, zeer intensieve landbouw op zandgrond en tegelijkertijd een milieu nastreven zoals in de tijd van Adam en Eva zal niet mee gaan vallen als we er geen zin in hebben om af en toe honger te lijden.

 • John*

  die modelberekeningen hebben de afgelopen 20 jaar ook niet geklopt, laat staan de komende 10 jaar...

 • producent

  Als het over 10 jaar anders is gelopen dan de modelberekening, dan worden we toch zeker gecompenseerd of betaald de boer dan weer de fout die gemaakt is door de diverse instanties?(waarschijnlijk wel)

 • bertes

  modelberekeningen. we moeten naar feiten. Wageningen UR afschaffen.
  we moeten naar geleerde die met feiten werken, en niet met aan-name's.
  heel het ammoniak verhaal hangt aan elkaar van emotie en model berekeningen. en nu ook de mest gift.

 • Wim Claessens

  En als we 10 jaar geleden waren gestopt met het dumpen van mest op sommige percelen door sommige boeren dan hadden we de norm allang gehaald.

 • ikkethuis

  Wim Claessens, zal ik je een geheimpje vertellen. Die norm halen we NOOIT.
  Die norm wordt telkens bijgesteld, zodat we meer ambtenaren aan het werk kunnen houden, en er meer macht is in den haag, en deze een nog
  grotere vinger in de pap krijgen bij de land en tuinbouw bedrijven

 • j.verstraten1

  Ikkethuis, natuurlijk, beleidsmakers geven boeren op de klei hogere normen en op zand blijven ze korten om aan het werk te blijven. pfffff

 • John*

  i.p.v. van een generieke norm is het dan toch beter om te meten op perceelniveau en daar de bemesting op aanpassen?

 • varkentjeeee

  of je verruimt in de rest van nederland de norm dan word het waarschijnlijk ook gehaald zonder veel moeite en poespas

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.