Home

Nieuws 5711 x bekeken 16 reacties

Veehouders in Zuiden blijven met mest zitten

Doetinchem - Het lijkt erop dat 20 procent van de melkveehouders met een deel van de mest in de kelders blijft zitten als er geen uitstel van het uitrijverbod op grasland komt. Dat blijkt uit een belronde van Boerderij onder een aantal loonbedrijven in het zuiden en zuidoosten van Nederland. Bij het ministerie van EZ is niemand bereikbaar. Het is nu dus nog onduidelijk of er uitstel komt van het uitrijverbod. Ook bij LTO is hierover nog niets bekend.

Niet iedereen kan tijdig de mest op het land krijgen. Het grote probleem is de overvloedige neerslag van de afgelopen weken. De nattigheid zorgt ervoor dat de draagkracht van het land onvoldoende is. En waar eventueel al wel gereden zou kunnen worden, staat vaak nog een snede gras op stam. Die zal toch eerst weg moeten voor er geïnjecteerd kan worden.

Dit speelt naar schatting op 20 tot soms wel 40 procent van de klanten van de individuele loonbedrijven. Een week mooi weer en een uitstel van het uitrijverbod zou op veel bedrijven de pijn al flink kunnen verzachten. Aan de andere kant vinden de loonbedrijven dat veehouders moeten zorgen voor voldoende opslag van mest. "Als je nu vast zit op de laatste paar kuub, moet je eens gaan nadenken of je niet moet gaan investeren in opslagcapaciteit", vindt Koen van Kuijk in Helvoirt. Hij opereert ook landelijk in mestdistributie en ervaart dat de druk op de mestmarkt nu begint toe te nemen. "We zien dat veehouders en ook varkensbedrijven nu meer mest aanbieden voor opslag. De meesten hadden erop gehoopt dat deze mest in de afgelopen weken nog in de regio afgezet had kunnen worden, maar de weersomstandigheden hebben daar een stokje voor gestoken."

Wijnand Hogenkamp en Martijn ter Horst

Laatste reacties

 • Burnetti

  Dat heet je mestprobleem bij een ander op het bord leggen.

 • ae-ea

  Dit is wat Sharon wil: Kapot maken.

 • wmeulemanjr1

  tegen het weer kun je niet werken, zou mooi zijn als uitstel komt.

 • BetterCows

  Het is het weer geweest wat roet in het eten gooide , niet de wil van de ondernemers in de melkveehouderij . Waterschappen in het zuiden werkten er ook aan mee om in een onmogelijke situatie te belanden . Volgende week top weer om te maaien en de spaarzame mest te verdelen over het grasland . Na al de neerslag van afgelopen weken een goed idee om het voor de winter in orde te hebben .

 • schoenmakers1

  ga er maar van uit dat er geen uitstel komt, van een leverancier gehoord dat hans huijbers volop mest aan het rijden was, dit zegt genoeg zei hij

 • haam

  misschien dat poetin nog wat nodig heeft als dank voor boycot

 • greta 1475

  Opslag genoeg dacht ik ben ook al 6 weken aan het maaien wie had dat gedacht dat het zo nat was kunnen wij veehouders echt niks aan doen! Jammer langzaam word het boeren in NL. Niet meer zo aantrekkelijk ! 1 week en het is opgelost !

 • abtje

  Dit spelletje speelt LTO ieder jaar. De leden denken dat LTO wat voor ze doen. En ieder jaar wordt het weer afgewezen. Wie neemt wie nu in de maling?

 • greta 1475

  LTO ook maar opzeggen al 30 jaar lid ze doen IND niet veel voor ons is mischien te weinig €750 per jaar

 • TBaijens

  dinsdag weer 44mm moet eerst een week droog weer zijn en dan nog modderen zeg maar hoe het dan moet

 • sexbom

  Maak je niet zo druk regels zijn er om overtreden te worden .Bepaal al jaren zelf de begin en eind datum!

 • gjh

  wijze woorden greta 1475 van dat geld kun je wel nuttige dingen doen

 • Mozes

  Je kunt dat geld in mestopslag investeren zodat je niet ieder jaar in augustus mest hoeft uit te rijden.

 • polsbroek

  als de L T O het niet goed doet ,ga dan zelf in het bestuur zitten,dan zal het wel goed gaan, hol vat,

 • schoenmakers1

  zojuist gehoord dat er wel uitstel komt, ben opgehouden met brassen, kan weer 2 weken gewoon boeren

 • johannesspook

  Investeren in opslag lijkt mij zinloos,want de mestscheider kan mestopslag aanzienlijk verkleinen,toch?

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.