Home

Nieuws 5845 x bekeken 41 reactieslaatste update:8 aug 2014

'Russische boycot is buitengewoon ernstig'

Den Haag – Een boycot van agrarische producten uit de EU door Rusland zou 'buitengewoon ernstig' zijn voor de agrarische sector in Nederland en de hele EU.

Dat zegt Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland en de koepel van Europese boerenorganisaties Copa Cogeca. Maat pleit voor een brede inzet van crisismaatregelen om de negatieve gevolgen van een boycot voor boeren en tuinders zoveel mogelijk te beperken. Hij noemt als opties opkoopregelingen en tijdelijke opslag voor getroffen producten. Volgens Maat zijn de sancties die de EU heeft opgelegd aan Rusland gezamenlijke maatregelen van alle EU-landen. "Dan zullen de gevolgen van tegenacties door Rusland ook gezamenlijk gedragen moeten worden", aldus Maat. "We moeten prijsdalingen zien te voorkomen en daarvoor moeten we gezamenlijk de schouders er onder zetten." Maat roept verwerkers en supermarkten op hier ook aan mee te werken.

Laatste reacties

 • .....

  Maat moet eens een keer met de vuist op tafel slaan en de Nederlandse overheid inpeperen dat de sancties tegen Rusland niet alleen op de ondernemers van dit land kan worden afgewenteld

 • niet

  mooie woorden maar lto heeft de rug nog nooit recht gehouden!! Wel voor rundvee natuurlijk!!!!

 • c.putten

  met de varkens zitten we al een half jaar in deze situatie maar dan hoor je ze niet,nou begint de tuinbouw en zuivel te piepen en jawel hoor lto komt in actie.

 • geert150

  geen tarwe uit rusland invoeren

 • Ishtar

  Dit komt LTO goed uit.
  Nu kunnen ze eindelijk weer doen waar ze goed in zijn.
  Klagen, klagen, klagen en klagen.
  Ze zullen volop de slachtofferrol in gaan, en gaan zeuren om steun van Den Haag en Brussel en wie dan ook.
  Dat wordt weer lachen komende tijd met bestuurders uitspraken die aandacht zoeken.
  Sector kan toch wel tegen een slecht jaar of niet?
  Als je niet kan besturen en geen visie had, nee dan zit er niets anders op dan vol op de trom gaan klagen nu.

 • Noordam2

  de machtswellustelingen, de dictators van de EU, met in hun kielzog Rutte en van Baalen moesten zonodig aanpappen met de Oekraine, terwijl een kind kan begrijpen dat Rusland ( begrijpelijk) dat niet pikt
  behalve al die miljarden die naar de Oekraine gaan zal de schade voor het bedrijfsleven in de EU nog vele malen groter uitvallen.
  bedankt stelletje naieve idioten!!!!!!!
  wat zijn ze stil nu!!!!!!!!!!!

 • zon

  #6,Je hebt helemaal gelijk.
  De komende schade zal groot zijn.
  Er is nu al veel schade,zie b.v de import van batterijeieren uit oekraine.
  Politiek heeft de deur wagenwijd open gezet voor deze eieren die in de
  EU illegaal zijn.
  Schandalig.

 • Peerke1

  Jawel die Poetin zaait verdeeldheid onder de westerse wereld en dat is nou precies wat hij wil. Iedereen gaat iedereen met de beschuldigende vinger nawijzen en ondertussen is voor Poetin de weg vrij om de Oekraine in te lijven.

 • Mozes

  @Noordam2 #6, de bevolking van Oekraïne bepaalt zelf welke kant ze op willen. Een minderheid in het oosten wil naar Rusland de grote meerderheid in het westen wil bij Europa.

 • Burnetti

  Produceren voor de export? Het resultaat.

 • gjh

  klopt koning willy maar ik verwacht dat maat niets doet en stiekem mee lult met de rest en de boeren zoals gewoonlijk laat barsten oftewel veel woorden en geen daden

 • Noordam2

  mozes, wat jij zegt is waarschijnlijk wel juist, maar dat betekend niet dat de EU een actief beleid moet voeren wat dat betreft.
  eerst lonkt de EU naar de Oekraine en probeert met miljarden de boel daar op te stoken, Rusland verdedigt zich daar tegen, enigszins begrijpelijk, dat zouden wij en
  Amerika namelijk ook doen. Vervolgens bestraft de EU Rusland daar weer voor middels sancties. van Baalen en co. weten wel waar ze aan begonnen maar niemand weet waar dit zal eindigen, het kost in ieder geval veel geld, ergernis en mensenlevens. Totaal onnodig!!

 • agratax2

  Laat ik zeggen dat ik het voor de landbouw een slechte zaak vind, deze sancties. Maar we moeten ook eerlijk zijn en zeggen; 'De varkens, de eieren, de groente (paprika, komkommers etc.) zitten al langere tijd in het slob en kunnen alleen met verlies worden afgezet. Ze hadden als goed producenten al eerder moeten ingrijpen om erger te voorkomen. Hier komt bij dat Rusland al jaren een onbetrouwbare handelspartner is. Denk aan allerlei ondefineerbare redenen van grenssluiting, het eisen dat hekwerk rond kaasfabrieken en pakhuizen tot in de wolken moet worden gebouwd. Ik verklaar al jaren iedere ondernemen voor gek die zijn bedrijf laat groeien op de verwachte export groei naar Moskou en enkele andere Russische steden van betekenis en aan alle eisen van Tsdaar Poetin gevolg geeft. Voor de telers is het te hopen dat er een opkoopregeling komt, zijn ze verlost van hun overproductie met bijbehorende slechte prijzen. Dit betekent wel einde Vrije Wereld Markt!

 • Ferm

  @Agratax1, in de landbouw heerst geen gevoel en handelen vanuit een collectieve verantwoording. Om het nu op het bordje van de producenten te schuiven vindt ik wat kort door de bocht. Altijd is gepusht om meer markten aan te boren omdat schaalvergroting kostprijsverlagend zou werken. Iederéén, de politiek, LTO, de banken,de periferie, heeft daarop aangestuurd. Dat het misschien niet slim was om op deze manier voor die vrije wereldmarkt te produceren, moet je deze mensen aanrekenenen, niet de individuele producent, want die is slechts de speelbal in het geheel, hoe denigrerend dit ook klinkt.

 • ohzo

  We kunnen nu toch niet het hele wereld handel verhaal aan de boom hangen, omdat grove incompetentie, die in Europa en US aanwezig is, deze rampzalige ontwikkeling teweeg heeft gebracht? Beter eens kijken welke klungels het voor elkaar hebben weten te krijgen om van een anti regerings demonstratie een wereldwijde recessie en bijna oorlog met Rusland te creeeren! Prima gedaan...

 • Mozes

  Rusland kan op dit moment niet in zijn eigen behoefte voorzien en zal dus moeten importeren. Wat niet uit de EU geïmporteerd wordt moet ergens anders vandaan komen zoals Brazilië of Turkije. Dit betekent dat het aanbod uit deze landen elders in de wereld zal afnemen en daar weer meer ruimte ontstaat voor Europese producten. De boycot zal dus voor een belangrijk deel worden opgelost door herschikking op de wereldmarkt.

 • porky01

  Toen Poetin in febr. de grenzen sloot voor varkensvlees heb ik NIEMAND buiten de sector hier over gehoord. Nu betreft het akker, tuinbouw en de door LTO zo geliefde melkveehouderij en nu staat Albertje Mat meteen op de barricaden.
  Sommige mensen leren nooit. LTO bedankt!!!!!

 • Ishtar

  Wat ernstig is dat LTO en ZLTO Vion vernietigd heeft door wanbeleid.
  Miljarden euros weg.
  Geen steun voor de zuivelsector bij deze Russische boycot aub.
  Zij willen wereldmarkt, dus hup hier heb je hem.
  En als straks over 1 jaar boycot eraf is, en prijzen stijgen, horen we niets van de amateurs van LTO zeker?
  Geen enkele steun van de belastingbetaler aub.

 • Khalid en zijn maten

  Hadden die melkveehouders die dit voorjaar leuk geld gestoken hebben in nieuwe machines/nieuwbouw het geld toch beter in de oude sok kunnen laten zitten,nu zullen ze wel weer beginnen te huilebalken!

 • agratax2

  @Paysanne. Ik weet dat er een belangrijke landbouwmachine fabriek in Nederland voor de Russsiche markt produceert, maar de eigenaar die als project adviseur in Rusland werkte gedurende meer dan 10 jaar, heeft als beleid niet te veel leunen op Rusland, omdat het een onbetrouwbare markt is. Niet omdat je partners aldaar onbetrouwbaar zijn, maar omdat de financiele en politike wereld aldaar niet te betrouwbaar is. Aan deze toch wel heel belangrijke voorwaarden voor handeldrijven gaat helaas @ohzo steeds voorbij.

 • ohzo

  Mij gaat niets voorbij, ik werk er nog steeds. Wat velen in Europa voorbij gaat is buiten gewoon bespottelijke optreden van het Westen in deze crisis. We zijn toch zo subliem t.o.v andere culturen? Hoe kunnen onze ' leiders' dit dan zo uit de klauwen hebben laten lopen? Om de zaak te de-escaleren stuurt men daarom de Navo chef naar Ukraine. En waarom staat nu Kyiv weer in brand? Er zijn miljarden aan Rusland verdient en nu opeens zijn ze onbetrouwbaar, omdat men de non-sense niet pikt? EU wil naar WTO gaan.. Waarom? Men wil toch geen zaken doen met Russia? Degene die me dit allemaal uit leggen kan..

 • joannes

  @agratax1, Dit betekent wel einde Vrije Wereld Markt! Gaat uit van de veronderstelling dat er een Vrije Wereld Markt is! Dat betwijffel ik. In onze gretigheid de eigen welvaart supersnel te vergroten, in de illusie dat het een technologische en financiële voorsprong is, was het niet meer of minder dan sociale zoethouders zoals structurele inflatie en outsoursen van (vervelend) handwerk, productie! Nu worstelt men nog met de 2008 recessie en daarvoor zijn de schulden in het westen verdubbeld voor geld wat op centraal bank nivea onder de 1 procent kost. Geld wat we wel ergens terug moeten verdienen in de toekomst, inclusief die lage rente. In die hachelijke situatie menen Westerse politicy al die leverende landen de (handels) wet voor te kunnen schrijven! Hoe noem je dat ook al weer?

 • ohzo

  Wie gaat er eigenlijk de verantwoordelijkheid nemen voor dit debacle? Duizenden mensen zonder werk aan deze kant, duizenden in de ellende aan de andere kant. Van Rampeuj? Bardak O'drama? Waarschijnlijk niemand. En wij maar applaudiseren op naar de volgende ramp veroorzaakt door dat volk.

 • ohzo

  @ agratax, een belangrijke machine fabrikant?? Dat failliete bedoeninkje in Steenwijk? John Deere en Claas hebben toch een licht andere opvatting..

 • Burnetti

  @joannes
  Helemaal me eens!

 • jan van den broek

  Nederland een klein land, in Amerika zijn er gebieden waar ze geloven dat in Nederland , iedereen met klompen loopt en wiet rookt.
  Nadat het ijzeren gordijn ,verdween zijn er nogal wat landen die eerst met Rusland moesten werken, overgegaan naar het westen.
  Dit is niet leuk voor de Russen, en als dan ook nog een Belg en van Baalen gaan stoken in Ukraine , om voor Europa te kiezen is het gevolg toch logisch. China ,Rusland, Brazil gaan de dienst uitmaken in de toekomst. Nederland deed het goed tot de linkse rakkers alles verpesten. Let op dat vele Nederlanders een stapje zullen terug moeten.

 • gjcamps

  @joannes en Jan van den broek, mee eens! Hoogmoed komt ten val, kijk ook eens naar het aantal mensen wat er woont in China, Rusland, Brasil, India, Indonesie, Afrika. Als ze nu de Dollar laten varen is de macht van USA voorgoed weg, ze belazeren de boel in 2008 met hun slechte leningen en afgelopen jaren drukken ze elke maand 80 miljard dollars bij. Dat is evenveel als het jaarbudget van een 3e wereldland of Ukraine.

 • agratax2

  @ohzo. Hebben Claas en John Deere en andere fylosofie? Voor hen is Rusland een leuke markt, maar het merendeel van hun machines worden echt niet verscheept naar Rusland. Het merendeel gaat naar andere Landbouw landen op deze wereld. Ze doen dat echt niet voor de lol, zij willen meer pijlen op hun boog hebben. Iedere producent / handelaar die zich te veel richt op 1 of 2 afnemers bereid een zelfmoord voor.

 • sjang

  @agratax1: Ohzo heeft gelijk. Ik ben bij twee machinefabrikanten in Duitsland geweest (lemken en claas). Allen verklaarden een zeer grote omzet en groeimarkt te hebben in het oostblok, omdat er enorme oppervlakten grond liggen.

 • sjang

  Alle reacties over de arrogantie van de westerse landen: Er hoeft maar ergens in een niet-westers land iets te gebeuren, of we bemoeien ons er mee. Niet alleen een mening geven, maar schrikken ook niet terug om andere ingrepen te plegen. Andersom kan ik me geen voorbeeld voor ogen halen.
  Als ik zeik in huis heb, los ik dat zelf op. Bemoeienis van derden duld ik niet. Pas als ik er niet meer uitkom, vraag ik wel om hulp. Zo zie ik dat ook op mondiaal niveau

 • Noordam2

  sjang je hebt gelijk, en ja, Poetin is een mannetjes putter, was hij dat niet dan was de Balkan net zo'n bende als Syrie, Irak, Egypte en al die andere Arabische Lente landen.
  vergeten wordt ook nog eens dat EU landen al een paar keer geprobeerd hebben om Rusland te veroveren ( Napolion en Hitler)
  logisch dat ze hun territorium beschermen, zouden wij dat niet doen???

 • pinkeltje

  Noordam slaat de spijker op zijn kop! Die Europeanen zijn gewoon niet te vertrouwen! Geef mij maar de tsaren of de communisten onder leiding van Stalin!

 • Mozes

  @Noordam2 , sinds wanneer is Oekraïne Russisch territorium?
  En zouden de Oekraïners hun territorium niet mogen verdedigen nadat de Russen daar in de jaren dertig 10 miljoen mensen vermoord hebben?

 • Noordam2

  Mozes, goed dat jij je er in verdiept en het is waar als je maar ver genoeg terug gaat wordt het helemaal ingewikkeld maar feit is dat Oekraine nu al heel lang een Oostblok land is. als ze dat willen veranderen moeten ze dat zelf doen en moeten wij ons daar niet actief mee bemoeien, dat gaat niet goed, dat escaleert. dat van Baalen dan wat staat te roepen, geld van een ander( ons) stuurt, wat vervolgens veel onrust veroorzaakt maar verder HELEMAAL niets kan betekenen in deze zaak vind ik zeer kwalijk, en zeer verontrustend. de oplossing is nu verder weg dan ooit! Ik zie dit als politiek op het niveau van one liners.

 • Mozes

  @Noordam2, de Oostblok bestaat niet meer. De Oostblok was in feite het Russische rijk. Een rijk wat uit elkaar is gevallen zoals dat in de geschiedenis overal op de wereld zo vaak is voorgekomen.
  Oekraïne had een vrijhandelsakkoord met de EU waar jaren over onderhandeld is. Ook de Russische bevolking in Oekraïne had hier geen probleem mee. De enigste die fel tegen was was Moskou. Het vrijhandelsakkoord was al aangenomen maar moest alleen nog ondertekend worden. Onder zware Russische druk, chantage en omkoping (de president in Oekraïne was Russisch en extreem corrupt) werd het handelsakkoord aan de kant gegooid. Vervolgens werd van het ene moment op het andere een akkoord gesloten met Rusland en direct ondertekend. Dit alles op eigen houtje over de hoofden van de Oekraïense bevolking heen die hier fel tegen was. Zij begrepen donders goed dat de werkelijke bedoeling een reconstructie van het Russische rijk was. Zij wilden vrij zijn en zelf hun toekomst bepalen. De Oekraïense bevolking voelde zich verraden en ging massaal demonstreren. De president heeft nog geprobeerd de protesten te breken door Russische huurlingen in Kiev honderden demonstranten te laten doodschieten. Maar dit hielp niet meer, hij moest uiteindelijk vertrekken. De onrust in Kiev is dus niet ontstaan door de EU maar door het gedrag van de president.

 • koestal

  Poetin heeft goede raketten,dat kan niet ontkent worden,hij is hierdoor erg populair in Rusland,vooral doordat er westerse en aziatische vliegtuigen over dat oorlogsgebied meenden te moeten vliegen,dit gaf hem de ultieme kans deze raket te kunnen testen

 • Piet, Midden-Europa

  Hoe je het wend of keert, ''de oorlog'' is begonnen, met alle gevolgen van dien !!!... Goed @agratax1 merkte reeds op dat Tsaar Poetin onberekenbaar was, is, en wel zal blijven. Dat geloof ik ook, dat hoort nou eenmaal bij GELDINGSDRANG, wat dat betreft niets nieuws onder de Zon. Voor NL kunnen de Agrarische Druiven zuurder worden, export-afhankelijkheid is kwetsbaar.

 • ed12345

  Piet ik vrees dat je gelijk hebt .Hoe meer de EU en de NAVO praat en weinig werkelijk doet hoe groter de kans dat de vrees werkelijkheid wordt

 • koestal

  Rusland voert nog steeds tarwe uit ,hoezo boycot

 • info104

  De Oekraïne is toch veel ontwikkelingsgeld toegezegd , nou wat is de problum brengen we de producten dan toch naar hun toe in plaats van het geld , en daarmee betalen we toch de leveranciers, dan hebben we deze zaak weer opgelost. En moeten we nog wat van die russen financieel ontvangen , betalen wel een paar m3 gas minder aan die russen. En nu er een boycot is moeten we elke Russische vrachtwagen gewoon leeg terug sturen, zij sturen volle vrachten terug. Russen zijn beste mensen maar moeten geen streken uithalen met de EU . Mijn conclusie is de eerste 5 jaar geen zaken meer doen .

 • kip

  Ze trekken altijd melkvee voor aan die LTO heb je geen klote aan

Laad alle reacties (37)

Of registreer je om te kunnen reageren.