Home

Nieuws 474 x bekeken

Rusland treft Heineken nog niet

Amsterdam – Heineken wordt nog niet direct getroffen door de handelsoorlog tussen een serie westerse landen en Rusland. Het bedrijf produceert in Rusland vooral bier voor de lokale markt. De boycot die Rusland instelde voor een serie landbouwproducten raakt de levering van brouwgerst niet. Carlsberg maakt zich wel zorgen.

Heineken maakt zich wel zorgen over zwakke marktomstandigheden in West-Europa, een grote verkoopregio waar prijzen relatief hoog liggen. Vorig jaar krabbelde de verkoop in West-Europa op. Maar topman Jean-François van Boxmeer vreest dat de tweede helft van dit jaar minder positief zal verlopen op gevestigde markten.
In het eerste halfjaar maakte Heineken €631 miljoen winst, 1,3 procent minder dan een jaar eerder. De omzet daalde 1,4 procent tot €10,2 miljard. Het bedrijf kon nog profiteren van warm zomerweer in Europa en het WK-voetbal. De relatief slechte resultaten worden toegeschreven aan het negatieve valuta-effect van de sterke euro.
De handelsoorlog tussen Rusland en het Westen bezorgt de Deense brouwer Carlsberg wel een stevige kater. Het bedrijf verlaagde woensdag zijn winstverwachting vanwege de aanname dat de Russische en Oost-Europese biermarkten in de tweede helft van dit jaar flink zullen krimpen. De krimp is gevolg van een gedaald consumentenvertrouwen.
Eerder bouwden Russische importeurs uit angst voor sancties voorraden op, aldus Carlsberg, maar nu sancties de sector niet direct treffen, neemt die extra vraag af. Carlsberg realiseerde in de eerste helft van het jaar licht, terwijl de winst marginaal toenam tot omgerekend €295 miljoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.