AlgemeenNieuws

Rabo vreest Russische sancties landbouw

Utrecht – Rabobank denkt dat eventuele Russische sancties met name de agrarische sector relatief snel en hard kunnen raken.

Volgens de kennis- en onderzoeksafdeling van de bank, de grootste kredietverlener van de Nederlandse land- en tuinbouw, is het wenselijk dat bedrijven anticiperend op sancties terughoudend zijn in het zakendoen met Rusland. Rabobank beveelt gebruik van een exportkredietverzekering en het aanboren van meer markten aan.

Naast het verzekeren tegen wanbetaling, schrijft Rabobank in een rapport dat het verstandig is meer markten aan te boren. Rabobank benadrukt dat niet alleen de politieke verhouding tussen Rusland en de EU erg moeizaam is, maar Rusland ook niet echt een groeimarkt is. Bedrijven kunnen ook onderzoeken of belangrijke relaties blootstaan aan een hoge mate van ‘Rusland-risico’, wat uiteindelijk ook de eigen onderneming kan raken.

Het groeipotentieel wordt volgens de onderzoekers beperkt door de afwezigheid van een dynamisch bedrijfsleven en een krimpende bevolking. Wanneer gekozen wordt voor een exportkredietverzekering is het volgens de bank wel van belang te weten hoe het beleid van de verzekeraar is bij wederzijdse sancties. Exportkredietverzekeraar Atradius classificeert Rusland als een land met “gemiddeld risico”, maar volgt de situatie op de voet.

De EU stelde eerder sancties in tegen Rusland en de vrees groeit dat Rusland zal vergelden. Wanneer ze dit niet openlijk doet, kan het de handel frustreren. Volgens Polen is een Russische importstop voor Pools fruit politiek gemotiveerd. Rusland exporteert met name energie naar Nederland, maar verdient hier zelf veel aan. Het is volgens de onderzoekers daarom logischer dat het land sancties kiest die de Nederlandse economie wel vrij hard raken, maar Rusland zelf nauwelijks pijn doen.

Rusland wil haar energie graag kwijt en heeft westerse machines, chemie en ingenieursdiensten nodig. Met name de import van bloemen en groente en fruit zijn echter minder van belang voor Rusland. In mindere mate geldt dat zelfs voor Nederlandse zuivel. De export van agrarische producten naar Rusland betreft volgens de bank vooral producten die in Nederland zelf zijn geproduceerd.

De Nederlandse agrarische sector is volgens Rabobank “bovengemiddeld sterk” op Rusland gericht. Zo’n 4,5 procent van de Nederlandse uitvoer aan planten en bloemen gaat naar Rusland.

Beheer
WP Admin