Home

Nieuws 920 x bekeken

PVV moet invordering exportsteun fokvee staken

Den Haag - Het Productschap Vee en Vlees (PVV) moet voor ruim €930.000 aan teruggevorderingen bij zes fokvee-exporteurs laten schieten. Dit blijkt uit een serie uitspraken van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB).

Het PVV had bij een boekencontrole in 2010 en later geconstateerd dat de bedrijven geen tachograafschijven had bewaard bij de gegevens over de export van fokvee naar Rusland, Oezbekistan en Marokko in 2007. Wel waren er transportjournaals en andere gegevens aanwezig. Volgens het PVV moesten ook de tachograafschijven worden bewaard. Dat is inmiddels staande wetgeving.

Het CBB constateert echter dat de transporteurs pas in de loop van 2009 hadden kunnen weten van deze verplichting, omdat het toen pas algemeen geldend werd. Het gaat niet aan om bedrijven te beboeten voor regels die vóór die tijd niet van kracht waren of als algemeen bekend konden worden verondersteld.

Als gevolg van de uitspraak hoeven zes vee-exporteurs - Bles Dairies, Van der Ploeg, Schaap, VAEX, Postma Eenrum en Vion Livestock - exportsubsidies ter hoogte in totaal van meer dan €930.000 niet terug te betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.