AlgemeenNieuws

PBL: 40 procent kiest bewust voor Nederlands voedsel

Den Haag – Vier op de tien Nederlanders zegt bewust voedsel te kopen van Nederlandse boeren en tuinders. Dat blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving, PBL.

Voor het onderzoek werden 1.100 mensen ondervraagd over hun voedselgedrag.

Consumenten kiezen voor Nederlands product omdat ze denken dat het beter is voor het milieu, natuur en landschap en omdat het beter is voor de Nederlandse economie. Ook zeggen consumenten dat ze meer vertrouwen hebben in Nederlandse producten.

Uit de studie van PBL blijkt dat consumenten ook aandacht hebben voor verduurzaming van het voedselsysteem. Consumenten kopen duurzamer geproduceerde producten zowel uit eigen belang, zoals gezonder, lekkerder of goedkoper, of uit collectief belang, zoals beter voor het milieu of diervriendelijker. “Voor ‘niet elke dag vlees eten bij de warme maaltijd’ lijkt vaak geen directe reden te zijn. Voor mensen die wél bewust minder vlees eten, gelden gezondheid en diervriendelijkheid als belangrijkste waarden”, aldus PBL.

Uit de studie blijkt ook dat veel Nederlanders vaker willen bijdragen aan het verduurzamen van het voedselsysteem, maar dat ze in de praktijk belemmeringen ervaren om dit te doen.  Consumenten verwachten van de overheid dat er maatregelen worden genomen die gedrag stimuleren dat bijdraagt aan een duurzamer voedselsysteem.  Zeven van de tien ondervraagden is bereid om thuis voedselverspilling tegen te gaan. Gemiddeld gooit een consument 50 kilo voedsel per persoon per jaar weg . Uit de studie van PBL blijkt tevens dat het grootste deel van de bevolking niet elke dag vlees eet bij de warme maaltijd. Een op de vijf Nederlanders produceert zelf een deel van zijn voedsel in eigen (volks)tuin of via stadslandbouw. 2 procent van de mensen investeert in landbouwbedrijven, bijvoorbeeld via crowdfunding.

Beheer
WP Admin