AlgemeenNieuws

Mest mag langer worden uitgereden

Den Haag – Vanwege de natte weersomstandigheden in de afgelopen maanden mogen boeren enkele weken langer mest uitrijden op bouwland en grasland. De periode is met twee weken verlengd tot en met 15 september 2014.

Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma en staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld hebben dat vrijdag 29 augustus besloten. Voor bouwland geldt het uitstel alleen als uiterlijk op 16 september een groenbemester is ingezaaid of als dit najaar bloembollen worden geplant.

De bewindslieden geven met het uitstel gevolg aan een verzoek van LTO Nederland, melkveehoudersvakbond NMV en loonwerkersorganisatie Cumela Nederland. LTO diende op 22 augustus een verzoek in bij de staatssecretaris en daar sloten NMV en Cumela zich in de dagen daarop bij aan.

Op maandag 1 september is de uitstelregeling gepubliceerd in de Staatscourant. Daaruit blijkt dat Dijksma de argumenten voor uitstel zwaarder heeft gewogen dan het advies van de Technische Commissie Bodem (TCB). Die adviseerde om geen uitstel te verlenen voor het uitrijden van dierlijke mest. “Het risico op uitspoeling van nutriënten is groot bij najaarsaanwending van dierlijke mest”, stelt de TCB, “zeker op zand en lössgronden.” De commissie heeft een voorkeur voor het toedienen van kali en stikstof via kunstmest, omdat met drijfmest ook fosfaat wordt toegevoegd.

Dijksma verwacht dat er door de langere uitrijperiode niet meer dierlijke mest wordt uitgereden dan anders ook zou zijn gebeurd.

Beheer
WP Admin