AlgemeenNieuws

Verzoek voor verlenging uitrijperiode mest

Den Haag – LTO Nederland, melkveehoudersvakbond NMV en loonwerkersorganisatie Cumela verzoeken staatssecretaris Sharon Dijksma om de uitrijperiode van dierlijke mest met twee weken te verlengen. Dat schrijven zij in een brief aan het ministerie van Economische Zaken.

Ook vragen zij om de inzaaidatum van groenbemesters uit te stellen. Het ministerie meldde maandag dat het verzoek is ontvangen en dat het in overweging wordt genomen.

De organisaties doen het verzoek omdat door de vele regenval in de maanden juli en augustus in verschillende regio’s, maar voornamelijk in het zuiden van het land, nog altijd percelen onbegaanbaar zijn. In sommige gevallen moet er nog gecombined worden of is het stro nog niet geperst. Ook zijn er stukken grasland waar men  graag wil bemesten zodat er in het najaar één tot tweede goede snedes afgehaald kunnen worden. Daarom vragen de organisaties dat op zand-, klei- en lössgronden in plaats van tot 1 september, veertien dagen langer mest mag worden uitgereden. Wel wordt hierbij geadviseerd om een maximum te stellen van 100 kilo stikstof voor percelen die nog bemest moeten worden. Cumela voegt hier nog aan toe ook graag uitstel te zien voor bemesting op veengrasland.

“De noodzaak is er,” meent Hans Verkerk van Cumela. “Achter graanteelten aan is bemesting nodig voordat groenbemester wordt ingezaaid. Hierbij heeft dierlijke mest de voorkeur.” Volgens Verkerk zijn er nog altijd akkerbouwers die plaatsingsruimte over hebben om dierlijke mest uit te kunnen rijden. In welke mate er een achterstand is ten opzichte van vorig jaar rond deze tijd kan hij niet zeggen.

Mestdistributeurs in het zuiden van het land beamen dat extra tijd dringend nodig is. “Het is hier de afgelopen maanden zelden langer dan 24 uur achter elkaar droog geweest,” aldus Roger Stassen van het Limburgse mestdistributiebedrijf Stassen Sittard Mestrecycling & Transport. “We hebben nog wel werk voor drie weken liggen, en moeten dit allemaal in één week uitvoeren.” Het bedrijf kan zeker 20 procent van de mest die het in augustus zou uitrijden nu niet uitrijden. Bovendien vreest Stassen dat er mest ‘gedumpt’ zal worden op percelen die nog wel begaanbaar zijn, maar waar de extra meststoffen eigenlijk niet nodig zijn.

LTO, NMV en Cumela vragen Dijksma om snel duidelijkheid voor ondernemers te verschaffen. Het is niet de eerste keer dat de overheid gevraagd wordt om de uitrijperiode te verlengen. Een terugblik naar eerdere jaren laat zien dat dit een wisselend resultaat oplevert. Afgelopen jaar werd de uitrijperiode wel verlengt, in 2010 gold dit alleen op zand- en lössgronden en in 2011 werd het verzoek geheel geweigerd.

Beheer
WP Admin