Home

Nieuws 868 x bekeken

Kazachstan niet solidair met Russische boycot

Astana – Kazachstan is niet van plan de Russische boycot op landbouwproducten over te nemen, wat kan betekenen dat product via het land nog naar Rusland kan. Kazachstan vormt een douane-unie met Rusland en Wit-Rusland, dat eerder juist verklaarde geen doorvoer van door Rusland geboycotte producten te zullen toestaan.

Landbouwminister Gulmira Isayeva heeft volgens het Kazachstaanse persbureau Inform.kz gezegd dat er geen gesprekken tussen Moskou en Astana plaatsvinden. Kazachstan is volgens Isayeva niet van plan van haar beleid alleen product vanwege sanitaire of fytosanitaire problemen te weigeren.
De Kazachstaanse verklaring lijkt een sneer in de richting van het Kremlin, dat eerder verklaarde re-export via Wit-Rusland en Kazachstan te bestrijden. Rusland kan echter volgens regels van de douane-unie geen via Kazachstan geleverd product weigeren, al is de vraag of Kazachstan geografisch een handige doorvoerplaats is.
In mei gingen leiders van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan akkoord met het creëren van een Euraziatische Unie die vanaf 2015 een tegenwicht moet bieden voor de EU. Met name in Rusland werd gehoopt dat ook Oekraïne als voormalige Sovjetstaat zou toetreden, maar de nieuwe regering heeft gekozen voor een toekomst met de EU.
Kazachstan is volgens Isayeva van plan de boycot aan te grijpen om meer vlees, graan en meel naar Rusland uit te voeren. Het land telt een landbouwareaal van 215,5 miljoen hectare maar heeft slechts een beperkt deel hiervan in gebruik. Hoewel president Nursultan Nazabayev al jaren aandringt op diversificatie van de economie, kan Kazachstan Rusland nu maar beperkt van dienst zijn.
Het land is zelf netto-importeur van groente, fruit, zuivel en bepaalde categorieën vlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.